.

niedziela, 27 stycznia 2013

Jak się bawić,to się bawić - placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem.





Składniki na placki:
6 dużych ziemniaków
1 jajko
4 łyżki mąki
½  cebuli.
1 łyżeczkę śmietany kwaśnej
Sól
Olej do smażenia

0,5 l. kwaśnej gęstej śmietany
0,5 kg łosoś wędzony
Koperek i cytryna do dekoracji


Ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi. Dodanie śmietany do ciasta czyni placki bardziej puszyste.
Z przygotowanej masy smażymy,  malutkie placuszki ziemniaczane.
Na usmażone i zimne placki nakładamy łyżką śmietanę i rulonik z łososia. Jeżeli śmietana jest za rzadka można dodać odrobinę żelatyny.
Dekorujemy koperkiem i cytryną.




7 komentarzy:

  1. Bardzo wykwintne przekąseczki. Jak najbardziej warte spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz na karnawałowe przekąski:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to zestawienie, placuszki z łososiem, a do tego kwaśna śmietana, doskonałe. Tylko to ścieranie ziemniaków, kiedy się nie ma malaksera:( ...ale spróbuję, tym bardziej, że mam duże ziemniaki, które czekają na pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale słodziaki małe, a jak muszą smakować mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialna przystawka:D nie wpadłabym na to!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie :) mnia mniam :)

    OdpowiedzUsuń