Składniki:
2 ziemniaki
50 gr czarnego kawioru
2 plastry bekonu
sos cytrynowy
Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec
w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, lekko wydrążyć i napełnić czarnym kawiorem. Na kawior położyć po 1 łyżeczce sosu
śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem
pieczonego bekonu.
Jak wykonać taki bekon, czasami może przydać się do dekoracji.
Plastry bekonu wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia.
Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku, aż do
uzyskania właściwej twardości bekonu.
PS. Pamiętam czasy kiedy podawałem takie ziemniaki z kawiorem oraz bliny z kawiorem i śmietaną w kultowym
sopockim klubie Sfinks. Jego właściciel
Robert F. był smakoszem kawioru.
Obecnie cena 50 g. kawioru z jesiotra syberyjskiego hodowlanego,
produkowanego w Polsce to ok. 200 zł, oryginalny kawior z bieługi, pakowany w
szczerozłote puszki osiąga cenę 2500 euro za 250 g. Nie będę przeliczał ile
trzeba zapłacić za takie proste w wykonaniu danie w restauracji.
Zainteresowanym mogę podać adres restauracji w Irlandii w której mój uczeń
Paweł, obecnie szef kuchni podaje takie ziemniaczki.
I pomyśleć, że w dawnych czasach
kawiorem karmiono niewolników, jedli go rosyjscy rybacy czyszczący ryby.
Dzisiaj na takie danie mogą pozwolić sobie jedynie ludzie bogaci.
ale rozpusta dla podniebienia:D:D
OdpowiedzUsuńprzepysznie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuńEkskluzywna rozpusta:-))
OdpowiedzUsuń