Składniki na placki:
6 dużych ziemniaków
1 jajko
4 łyżki mąki
½ cebuli.
1 łyżeczkę śmietany kwaśnej
Sól
Olej do smażenia
0,5 l. kwaśnej gęstej śmietany
0,5 kg łosoś wędzony
Koperek i cytryna do dekoracji
Ziemniaki,
jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto
jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce
ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi. Dodanie śmietany do ciasta czyni
placki bardziej puszyste.
Z
przygotowanej masy smażymy, malutkie
placuszki ziemniaczane.
Na usmażone
i zimne placki nakładamy łyżką śmietanę i rulonik z łososia. Jeżeli śmietana
jest za rzadka można dodać odrobinę żelatyny.
Dekorujemy
koperkiem i cytryną.
Bardzo wykwintne przekąseczki. Jak najbardziej warte spróbowania.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na przekąskę:)
OdpowiedzUsuńW sam raz na karnawałowe przekąski:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to zestawienie, placuszki z łososiem, a do tego kwaśna śmietana, doskonałe. Tylko to ścieranie ziemniaków, kiedy się nie ma malaksera:( ...ale spróbuję, tym bardziej, że mam duże ziemniaki, które czekają na pomysł!
OdpowiedzUsuńAle słodziaki małe, a jak muszą smakować mmm ;)
OdpowiedzUsuńgenialna przystawka:D nie wpadłabym na to!:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo, bardzo apetycznie :) mnia mniam :)
OdpowiedzUsuń