Pomysł tego dania nasunął mi się już w trakcie ’’wspólnego pieczenia z Panią Grażynką jabłek w cieście”.
Ostatnio zaprosiliśmy na małą kolację naszych przemiłych przyjaciół. Postanowiłem mój pomysł wprowadzić w czyn.
Pałeczki z kurczaka doprawić. Odstawić na 30 minut i upiec w piekarniku. Ostudzić.
Ugotować ziemniaki. Zrobić puree dodając masło i śmietanę. Szczypiorek drobno pokroić. Moja żona używa do tego nożyczek. Następnie pokroić drobno włoskie suszone pomidory i wszystko razem wymieszać. Ostudzić.
Usmażyć cienkie omlety. Wykroić ausztycherem, albo dużą szklanką kółka.
Ciasto francuskie rozmrozić. Pokroić na kwadraty. Na każdy lekko rozwałkowany kwadrat, na środku położyć zimne kółko z omleta, na to 2 łyżki ziemniaków a na środku upieczoną wcześniej pałeczkę z kurczaka.
Ciasto zlepić dokładnie powyżej mięsa.
Związać sznurkiem, formując mały kołnierzyk i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Końce pałeczek owinąć folią aluminiową.
Wyjaśniam, dlaczego wstawić do lodówki. Ciasto francuskie, przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika, powinno być zimne. Bardziej wyrasta i listkuje.
Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki, posmarować delikatnie rozmąconym jajkiem. Można użyć do tej czynności pędzelka.
Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 oC piekarnika i piec 35 – 40 minut.
Po upieczeniu usunąć sznurek i podawać.
Jako dodatek proponuję surówkę z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami, rodzynkami i majonezem z curry.
PS. Kółko z omleta ochrania ciasto przed wilgocią ziemniaków. Chodzi głównie o spód ciasta. Omlet nie powinien zachodzić na boki.
No proszę.. trochę mnie nie było, a ty znowu kusisz. :) A mnie zachciało się studiować na podyplomówce z długimi dojazdami i teraz będzie mnie tutaj mniej. :)
OdpowiedzUsuńWitam:) Przepis oczywiście i jak zawsze ciekawy:) Danie wygląda wykwintnie, je się je oczami;) I do tego, zgodnie z nowym trendem, dobieramy oryginalną ... herbatę! :) Tak, tak herbata podobnie jak wino, może podkreślać smak potraw! Na stronie http://www.dniherbaty.pl/ jest nawet konkurs z tym związany (zakładka Herbata do smaku).
OdpowiedzUsuńsuper wygląda !! :) na pewno spróbuję takie zrobić :))
OdpowiedzUsuńAleks