.

środa, 5 października 2011

Sałatka a’la gyros z udźca kurczaka.





Gyros jest to potrawa kuchni greckiej. Mięso opiekane jest na rożnie obracanym wokół pionowej osi. Opieczone, odcinane jest stopniowo ostrym długim nożem. Odcina się również nożem elektrycznym na małe kawałeczki. Gyros może być podawany z mięsa wieprzowego, baraniny, kurczaka. Jest jednym z najbardziej popularnych dań typu fast food. Najczęściej podawany jest zawinięty w pitę. Ta sałatka, tylko za sprawą przyprawy gyros, przypomina oryginalnego gyrosa. Przeważnie tak samo jest przygotowywany gyros w restauracjach. Fakt jest faktem – sałatka jest super, a to się liczy najbardziej.


Składniki  na 4 osoby:

4 szt. udziec z kurczaka
2  pory, tylko białe części
1 czerwona papryka
3 ogórki konserwowe
½  puszki kukurydzy
1 mała główka kapusty pekińskiej
Ketchup Hermans
Majonez Heinza
Przyprawa gyros
Owoc granatu

Udziec z kurczaka wytrybować i pokroić w paski.. Posypać obficie przyprawą do gyrosa. Odstawić na 1 godzinę, a następnie usmażyć na patelni.
Usmażone paski kurczaka rozłożyć na półmisku i posypać równo pokrojonym w pół plasterki porem, tylko białe części pora.
Całą powierzchnię pokryć ketchupem.
Następnie pokroić w kostkę paprykę i ogórki. Dodać kukurydzę. Całość wymieszać , rozłożyć i pokryć warstwą majonezu.
Ostatnia warstwa, to cienko pokrojona kapusta pekińska. Wierzch posypać pestkami granatu. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Do sałatki tost czosnkowy. Smacznego.

1 komentarz: