.

piątek, 7 września 2012

Letnia sałataka





...   a może taka sałatka na letnie upały.



Pomidory b/skórek
Maliny
Roszponka


Do polania:
aceto balsamico di Modena

albo


salsa a base di aceto balsamico di Modena










środa, 5 września 2012

Radicchio Rosso z owocami, indykiem i sosem z mango.


Sałata czy cykoria? Radicchio ( wym .radikjo) Rosso jest sałatową odmianą cykorii o pięknie zabarwionych fioletowo-białych liściach. Zawiera gorzką substancję intybinę. Goryczkowy smak nie wszystkim odpowiada. Można go złagodzić usuwając zewnętrzne niezwinięte liście, nerwy-białe przerosty oraz głąb ,bo tam znajduje się najwięcej goryczki.
Radicchio ,to gorzkie warzywo, ma sporo zdrowotnych walorów. Zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy A, C, B. Dzięki swojej goryczce pobudza apetyt i  trawienie, tonizuje krew i wątrobę.
Radicchio Rosso świetnie komponuje się z wszelkimi rodzajami sałat, z oliwką, szynką, indykiem oraz owocami.
Ja preferuję Radicchio Rosso w towarzystwie słodkich owoców, które równoważą jej zdecydowany gorzkawy smak.

1/2 główki Radicchio Rosso
2-3 brzoskwinie
20 szt. winogron
30 szt. malin
20 dag wędzonego indyka


Sos z mango.
1 szt. mango
sok z pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki imbiru świeżo startego
pieprz do smaku

Główkę przekroić na ćwiartki, usunąć części zawierające dużo goryczki  i liście rozdzielić.
Na talerzu ułożyć liście, obrane i pokrojone brzoskwinie, połówki winogron bez pestek, paski indyka i obsypać malinami.
Polać sosem z mango.
Przygotowanie sosu.
Mango obrać ze skórki i okroić miąższ wokół pestki.
Mango i pozostałe składniki zmiksować. Jeżeli lubimy bardziej pikantny to dodajmy łyżkę sosu chilli słodko -pikantnego.
Polecam tę sałatkę na lekką letnią kolację z kieliszkiem Prosecco.

poniedziałek, 3 września 2012

Hinduskie eskalopki z raitą.


Raita to  rodzaj dipu, taki rodzaj sałatki hinduskiej. Doskonała na upalne dni, świetnie komponuje się z każdym pikantnym daniem.

2 eskalopki z indyka
150ml jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
sól, pieprz

Raita.

250 ml jogurtu bałkańskiego
1 średni ogórek
1 pomidor
listki mięty
sól, pieprz

Eskalopki zanurzyć w mieszaninie jogurtu z kurkumą,solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 15min.
Eskalopki osączyć z marynaty, posmarować lekko oliwą i smażyć  na patelni grillowej.
Upieczone podawać z raitą.

Przygotować  raitę
.
Ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę
Pomidor  obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
Jogurt wymieszać z kurkumą( curry),solą, pieprzem i miętą.
Warzywa połączyć z jogurtem, wymieszać i smacznego.


czwartek, 30 sierpnia 2012

Podajemy zakąski

Boczek faszerowany,pieczona karkówka

Schab pieczony ze śliwką

Łosoś i pstrąg w galarecie

Serca z pesto rosso



25 dag serduszek kurcząt
1 papryka  czerwona 
1 duży pomidor (2 małe)
1 cebula
1 łyżka oliwy
2łyżki pesto rosso (pesto czerwone)
2łyżki czerwonego wina
1łyżka zieleniny, koper, pietruszka

Serduszka ugotować tak, aby były miękkie.
Paprykę pokroić w paski, cebulę w półtalarki, pomidory w ósemki. Lekko przesmażyć na oliwie.
Dodać, ugotowane, odcedzone serca i pesto rosso połączone z winem..Wymieszać, posypać zieleniną. i można podawać z makaronem lub bagietką. Dobrym dodatkiem będzie dobrze schłodzone frascati.

wtorek, 28 sierpnia 2012

Chrupiące krewetki.



Przepis na życzenie dla  aggusia35

Jeszcze w XIX wieku ryby i owoce morza uchodziły za strawę ubogich. Homary i ostrygi były tanie ,a rezygnacja z mięsa w piątek na rzecz skromnej kolacji z ryb stanowiła próbę religijnej pokory. Nasze upodobania wszelako się zmieniły i dzisiaj świeże ryby i owoce morza cieszą się na całym świecie popularnością i szacunkiem na jakie zasługują. W naszym kraju szacunek objawia  się też w wysokości cen, niestety!
Dzisiaj zachęcam do bliższej znajomości z małymi, sumiastymi, morskimi stworkami!
 
30 dag surowych ,dużych krewetek
2 jajka
1 łyżka sosu sojowego najlepiej Kikkoman
mąka kukurydziana lub zwykła
płatki kukurydziane „przewałkowane”
olej do smażenia
1 cytryna

Krewetkom ,niestety, ukręcić głowy i usunąć pancerzyk, ale zostawić ogonki!
Naciąć krewetki wzdłuż grzbietu i wyjąć przewód pokarmowy (czarna nitka) jeżeli jeszcze jest.
Delikatnie rozłożyć na boki, na płasko.
W miseczce wymieszać jajko z sosem sojowym. Panierować krewetki, czyli obtoczyć w mące kukurydzianej, zanurzyć w jajku z sosem sojowym i następnie obtoczyć w zmiażdżonych płatkach. Wstawić do lodówki na 15 min.
Na patelni o grubym dnie rozgrzać sporą ilość oleju, wrzucić kostkę chleba i kiedy zbrązowieje w 15 sek. tzn, że możemy smażyć krewetki,temp.180stop.
Krewetki smażymy partiami, na złoty kolor. Osączyć na papierowych ręcznikach.
Podawać z kawałkami cytryny i sosem tatarskim.
Chrupiące krewetki są smaczne również na zimno.
Smacznego, ahoj!

niedziela, 26 sierpnia 2012

Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym.


Coś na osłodę końca wakacji:)
W tych małych ciasteczkach z ubitych białek i cukru zakochał się Napoleon. Nazwał je tak od małego szwajcarskiego miasteczka Meringen, bo tam je pierwszy raz skosztował.

Do wypieku, a właściwie powolnego suszenia bezy stosuję proporcje, na 1 białko-50 g cukru pudru.
W zależności od tego ,co i ile chcemy upiec, bierzemy odpowiednią ilość białek i cukru. Na średni tort bezowy z 2 krążków wystarczy 5-6 białek i 250-300g cukru pudru. Białka z cukrem należy dobrze ubić, dodając 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stop., na 5 min, a następnie obniżamy temp. do 120 stop. i suszymy jeszcze 90min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do zupełnego ostudzenia.
Jak piekę małe beziki ,to temp. obniżam do 100 stop. Proponuję zajrzeć i sprawdzić czy się za bardzo nie rumienią.

4 białka 
200 g cukru pudru
1 łyżka octu winnego
300ml śmietany kremówki
250 g borówki amerykańskiej

Meryngi Napoleona, to ciastka o średnicy 8-10cm.
Z papieru do pieczenia wycinamy kółka ,pędzlujemy lekko olejem i nakładamy na każde masę bezową na wysokość 1-1,5cm.Upieczone meryngi zdejmujemy ostrożnie z papieru. Można je przechowywać nawet kilkanaście dni.
Ubijamy śmietanę, bez cukru bo bezy są już dosyć słodkie i mieszamy z owocami. U mnie akurat borówka amerykańska. Masę wykładamy na krążki i przykrywamy drugim, który dekorujemy.
Sos brzoskwiniowy.
2 brzoskwinie dojrzałe
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki koniaku
Wszystkie składniki zmiksować  i polać meryngi.
Rozpusta całkowita! Polecam, od czasu do czasu taka ilość kalorii nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, uszczęśliwi nas:)

środa, 22 sierpnia 2012

Roladki z cukinii z kurkami.


Rok minął i znowu chodzimy na grzyby. Miłośnicy wstają wczesnym rankiem ,bo przecież trzeba dotrzeć na tajne miejsca przed innymi zapaleńcami. Przynoszą do domu kobiałki kurek, borowików, maślaków i innych "prawdziwków" .A rodziny grzybiarzy mają ciężko, bo trzeba grzyby oczyścić, obrać, suszyć, marynować, dusić, smażyć...
Ale rozpusta przy stole jest wspaniała...


1/2 kg grzyby kurki
1 duża cukinia
1 duża kulka mozzarelli
5 dag sera gorgonzola
1 cebula
100 ml śmietany 30%
2 łyżki masła +1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
1 łyżka parmezanu


Kurki dobrze umyte wrzucić do wrzącej ,posolonej i osłodzonej wody, zamieszać i od razu odcedzić. Stracą goryczkę!
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i kurki. Smażyć krótko, ale niech sok odparuje. Kilka kurek wyjąć do ewentualnej dekoracji. Wlać śmietanę ,wymieszać i posypać pietruszką.
Połowę kurek wymieszać z utartymi serami. Pozostałe potraktować jako sos.
Cukinie pokroić wzdłuż na paski, osolić i grillować (lub usmażyć na zwykłej patelni) z obu stron.
Plastry posmarować masą grzybowo serową, zwinąć w ruloniki, ułożyć w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, posypać parmezanem i zapiekać 5 min.
Podać z pozostawionymi kurkami w śmietanie.

Życzę udanego grzybobrania:)

piątek, 17 sierpnia 2012

Wstążki z cukinią.



Wegetariańskie potrawy przestały już dawno być ubogim krewnym karty dań i nie uważa się ich już za ‘’rewir brygady” -  brązowy  ryż  z soczewicą. Nasze zwyczaje kulinarne zmieniły się tak bardzo ,że stosujemy dietę bezmięsną nie ze względu na jakąś szczególną filozofię ,zdrowie czy ekonomię. Namiętność do kucharzenia (coraz bardziej powszechna),odkrycie mnóstwa bezmięsnych potraw z innych krajów i rosnąca z dnia na dzień rozmaitość jarzyn, zbóż ,owoców, orzechów itp  sprawiły, że jarska kuchnia stała się ekscytująca i nowatorska, a nasze podniebienia bardziej wyrafinowane. Poza tym kuchnia jarska jest łatwa i szybka.

25dag makaronu wstążki 
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
25 dag cukinii startej na łezkach
1/3 kubka parmezanu świeżo startego
3 łyżki oliwy
10 listków bazylii

Makaron ugotować al dente.
W czasie gotowania przygotować cukinię i chrupkie listki bazylii.
Na patelni rozgrzać masło, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć 1 min.
Dodać startą cukinię i smażyć około 2 min, aż zmięknie. Pozostawić na patelni.
Na małej patelni rozgrzać oliwę i smażyć porcjami, żeby nie przypalić, listki bazylii. Wyjąć na papier kuchenny.
Do cukinii ,tej pozostawionej na patelni dodać makaron i parmezan, dobrze wymieszać.
Wyłożyć na ogrzane talerze i przybrać chrupkimi listkami bazylii.

Danie jest bardzo proste, sycące i oszałamiająco smaczne.


wtorek, 14 sierpnia 2012

Tarator – bułgarski chłodnik.


Tarator, szobska sałatka i czorba zawsze przypominają mi mój letni pobyt nad morzem w Bułgarii.
Chłodnikiem i sałatką zajadałem się przez 18 dni mojego pobytu. Czorba jest świetna, ale w te gorące dni,  smakuje dopiero po zachodzie słońca.
Bułgarskiego jogurtu w Polsce, raczej nie kupimy, ale polecam doskonały jogurt grecki. Mój tarator różni się trochę od oryginalnego  bułgarskiego. Chłodnik nie tylko regeneruje siły i  wzmacnia organizm, ale również dzięki zawartości czosnku działa uodporniająco. Rewelacyjny na upały.

Składniki:
0,5 l. jogurtu  bałkańskiego
2 szt.  świeży ogórek
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pęczek koperku
5 dkg posiekanych orzechów włoskich
Sól, pieprz do smaku

Ogórki zetrzeć na tarce ( na łezce).Lekko posolić i położyć na sicie do ocieknięcia. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżkę ogórków , łyżkę jogurtu i całość zmiksować  blenderem  w celu dokładnego roztarcia czosnku. Można również czosnek rozetrzeć z odrobiną soli – nożem. Dodać  jogurt i mieszając dodać  1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie pozostałe ogórki, posiekany koperek i orzechy, sól i pieprz do smaku. Ochłodzić w lodówce.
Życzę smacznego ochłodzenia.

piątek, 10 sierpnia 2012

Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i gorgonzolą.


Suszone pomidory. Te najsmaczniejsze, to podłużne San Marzano, suszone w słońcu Toskanii. Suszonych pomidorów użyć można praktycznie do wszystkiego, do  mięs, sałatek, zapiekanek. Doskonałe w połączeniu z włoską mozzarellą. Kto raz posmakuje, często będzie po nie sięgał przygotowując nowe dania.  Połączyłem suszone pomidory z gorgonzolą,  świeżym tymiankiem i wyszło coś aromatycznie smakowitego.



Składniki:
1 pierś z kurczaka
4 suszone włoskie pomidory z zalewy
5 dkg ser gorgonzola
Sól, pieprz
Świeży i suszony tymianek



Wykonanie:
Pierś z kurczaka rozklepać przez folię. Posolić, oprószyć pieprzem, posypać tymiankiem. Pomidory pokroić w paseczki. Rozłożyć na połowie rozbitej piersi, na pomidory położyć plaster sera gorgonzola. Pierś złożyć i grillować z obu stron na patelni grillowej, po około 4 minuty z każdej strony. Patelnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 7 minut. Można podać z plastrami grillowanych świeżych pomidorów. 






poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Pstrąg gotowany w sałacie


Przyrządzanie ryb w ich naturalnym żywiole – wodzie -- wydaje się czymś oczywistym. Przyznaję, że Matka Natura miała rację. Może dlatego gotowanie ryb w płynie jest zawsze udane, szczególnie kiedy mając zaufanie do ich świeżości, przygotowujemy je jak najprościej .Zachowujemy wtedy ich główny walor świeżość i soczystość.
W poniższym przepisie możemy wykorzystać również dorsza, troć czy karmazyna.

1/2 główki sałaty lodowej
2 pstrągi
4 listki limety lub  plasterki świeżej
1 cebulka
150ml bulionu warzywnego
150 ml białego półwytrawnego wina
150 g masła
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Liście sałaty delikatnie rozdzielić i zalać wrzątkiem, żeby zmiękły. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Do środka oczyszczonych  ryb włożyć krążki cebuli i po 2 listki limety lub plasterki świeżej.
Ryby dokładnie owinąć liśćmi sałaty i umieścić w żaroodpornym naczyniu.
Zalać bulionem warzywnym i winem. Dodać pieprz i ziele angielskie. Na każdej rybie położyć po łyżeczce masła.
Przykryć dokładnie i gotować w piekarniku w temp.180stop. przez 30 min.
Zlać płyn do małego rondelka ,gotować ,aż połowa się zredukuje.
Zdjąć z ognia i ubijać dodając pozostałe masło do uzyskania lekko gęstego sosu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limety .
Tak przygotowana ryba jest delikatna ,soczysta i z egzotycznym aromatem limetki. Poza tym jest zdrowa, dietetyczna bo nie smażona .Wprawdzie sos jest trochę kaloryczny, ale kapka dla smaku nie zaszkodzi.
Smaczna potrawa na upalne lato!



wtorek, 31 lipca 2012

Rolada z indyka z wiśniami i sosem kiwi.



Składniki:
1,20 kg pierś z indyka
25 dkg. ser mascarpone
25 dkg. drylowanych wiśni
50 ml. brandy
4 dkg żelatyna
Sól, biały pieprz ( najlepiej świeżo mielony)


Wykonanie:

Drylowane wiśnie namoczyć przez około ½ godziny w brandy.
Pierś z indyka przeciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. Płat rozłożyć na blacie ( najlepszy jest blat marmurowy), i rozklepać przez folię spożywczą, formując prostokąt.
Wiśnie odsączyć na sitku ( sok z wiśni wymieszany z brandy i  wypić na moje zdrowie ).
Pierś oprószyć solą i pieprzem.
Wiśnie wymieszać z mascarpone  i rozsmarować  na 2/3 piersi. Teraz należy serek posypać na całej  powierzchni żelatyną. To taki mały trick kucharski, mamy pewność, że wiśnie nie będą się wysypywać z rolady.
Zwinąć i obwiązać nicią kucharską.
Roladę włożyć do rękawa do pieczenia. Piec w nagrzanym  do 170 oC piekarniku  1godzinę. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. Po wyjęciu zlać wytworzony podczas pieczenia płyn, a roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Kroić następnego dnia.

Sos  z kiwi:
10 dkg mascarpone
3 szt kiwi
2 łyżki miodu
5 cienkich plasterków korzenia imbiru
Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować, schłodzić.

Oczywiście, jeżeli chcemy zjeść roladę na gorąco, to przedłużamy czas pieczenia do 80 – 90 minut.
Dajemy 10 minut czasu, żeby rolada odpoczęła, kroimy i podajemy.


piątek, 27 lipca 2012

Konfitura truskawkowo czekoladowa.


To już naprawdę truskawkowy finisz. Truskawki już się kończą i właściwie nie są już porywające smakowo. Dlatego proponuję czekoladową konfiturę albo trochę egzotycznie choco truskawkowe.



0,5 kg truskawek
0,25 kg agrestu
0,25 kg cukru
125ml  wody
200g czekolady gorzkiej








Truskawki, agrest cukier i wodę włożyć do rondla o grubym dnie i gotować wolno często  mieszając 20min.Zostawić do ostudzenia albo do następnego dnia.
Znowu gotować powoli, aż  konfitura zgęstnieje.
Dodać połamaną czekoladę ,mieszać do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików i zakręcić.

Konfiturą możemy przekładać ciasteczka, smarować ciasto i podawać zamiast "Nutelli" czy "Snickersa".






Życzę miłego, słodkiego życia!

wtorek, 24 lipca 2012

Filet z kurczaka z pesto, mozzarellą i truskawkami.


Truskawki, pojawiają się na początku czerwca. Zawsze cieszyły mnie kuszącym wyglądem, zapachem i podniecającym smakiem. O składnikach odżywczych i bogactwie soli organicznych, wie chyba każdy. Polecane są  osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są  ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy.

Składniki:

Pierś z kurczaka
1 łyżeczka zielone pesto
2 plasterki włoskiej mozzarelli
10 dkg truskawki
1 dkg masło
1 łyżeczka aceto balsamico de Modena
1 łyżeczka likieru pomarańczowego  Grand Marnier
Świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka listków bazylii
Sól

Wykonanie:
Filet z piersi kurczaka, lekko rozbić przez folię. Oprószyć solą i pieprzem. Grillować na patelni z obu stron.
Grillowany filet posmarować 1 łyżeczką pesto, położyć  2 plastry włoskiej mozzarelli ( z kulki) i wstawić na około 10 minut do nagrzanego piekarnika ( najlepiej pod grilla) – do roztopienia sera.
Truskawki pokroić  w plasterki i lekko przesmażyć na maśle. Skropić aceto balsamico de Modena i likierem pomarańczowym, najlepszy jest Grand Marnier. Posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Wyjęty z piekarnika filet, obłożyć truskawkami i posypać pociętymi listkami świeżej bazylii.



niedziela, 22 lipca 2012

Sałata z patelni.



Nie każdy lubi i nie każdy może jeść surowe ,świeże warzywa. Przedstawiam ekspresową sałatę z patelni.
Sałata jest doskonałym uzupełnieniem obiadu, ale może stanowić samodzielne danie z chrupiącą bagietką w ręku.







1/2 główki sałaty lodowej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1 łyżka ziół prowansalskich lub świeżych
sól, pieprz do smaku
3-4łyżki oliwy







Paprykę pokroić w 2 cm pasy.
Sałatę przekroić na połowę i rozdzielić liście.
Rozgrzać oliwę i przesmażyć paprykę, posypać ziołami .Przełożyć na półmisek.
Wrzucić na patelnię sałatę, smażyć 1 minutę, dobrze posolić i dołożyć do papryki.
Gotowe!















sobota, 21 lipca 2012

Sałatka jarzynowa.


Przepis na życzenie P. Heleny. Napisała do mnie, że jeszcze nie robiła,  popularnej polskiej sałatki.
 Składniki:
 4 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
1 duży ziemniak
1 mały seler
4 kiszone ogórki
1 jabłko
1 cebula
5 jajek ugotowanych na twardo
0,25 dkg  blanszowanego  groszku zielonego ( groszek mrożony)
sól
pieprz
1 łyżka musztardy
6 łyżek majonezu (według smaku)

 Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać blanszowany zielony groszek, jabłko – (zetrzeć na tarce ),  sól i pieprz do smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej po 2 - 3 godzinach , wtedy składniki "przegryzą się".
PS. Do  sałatki  i np. tymbalików  z  kurczaka, dodaję blanszowany  zielony groszek, jest smaczny i ma prawdziwy kolor groszku.

wtorek, 17 lipca 2012

Mus ze świeżych ogórków.


Sezon ogórkowy czyli wakacyjny już trwa, ale nie w naszych kuchniach. Poszalejmy trochę kulinarnie, bo świeżych warzyw i owoców jest dużo. Na gorące dni polecam orzeźwiający mus ogórkowy. Serwowany z sosem bazyliowo orzechowym jest doskonałą przystawką ,z kremowym aceto balsamico o smaku pomarańczowym lub figowym możemy podać jako deser.





1 długi ogórek (20-22cm)
2,5łyżeczki żelatyny
sól. pieprz

Ogórek obrać, pokroić na plastry i zmiksować. Doprawić pieprzem i solą. Dodać rozpuszczoną w 2-3 łyżkach ciepłej wody żelatynę. Napełnić miseczki, kieliszki i oziębić.









Sos bazyliowo orzechowy.
100ml śmietany lub jogurtu
1 garść listków bazylii
1 łyżka orzechów włoskich
sól, pieprz

Wszystkie składniki sosu zmiksować, dodać sól i pieprz wg smaku.
Kremowe sosy aceto balsamico do kupienie w "dobrych sklepach".









Serdecznie polecam ten delikatny ,orzeźwiający specjał.




sobota, 14 lipca 2012

Sztukamięs czyli sztuka mięsa.


Sztukamięs to klasyka kuchni polskiej obecnie trochę zapomniana. A szkoda, bo danie jest smaczne i niskokaloryczne, przynajmniej w wersji, którą ja preferuję. Danie to doceniano też na dworze cesarza Franciszka Józefa ,wyborny Tafelspitz.
Na sztukamięs kupujemy dobre mięso wołowe, typu pręga, krzyżówka ,rostbef czy antrykot.

1 kg mięsa np. goleń inaczej zwana pręgą
2 pietruszki - korzeń
0,5 selera
1 kawałek pora
2 liście laurowe
5 ziaren ziela ang.
5 ziaren czarnego pieprzu
0,5 cebuli przypieczonej
4 marchewki
1 kalarepka
1 rzodkiew lub rzepka
4 ziemniaczki
30dag fasoli szparagowej
sól

Wodę zagotować z przyprawami: liście laurowe, ziele ang. ,pieprz, sól, cebula przypieczona, por.
Mięso włożyć do gorącego wywaru, powinno być przykryte, ale wody nie dajemy za wiele. Gotujemy 1 godzinę, aż zacznie wyraźnie mięknąć.
Warzywa pokroić w słupki, talarki, obrać ziemniaki , obciąć końce fasolki i dodać do mięsa. Całość gotować ,aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Mięso wyjąć ,pokroić w plastry, obłożyć warzywami i polać wywarem.

Jeżeli nie musimy tracić kochanego ciałka, to możemy serwować sztukę mięsa z sosem musztardowym, chrzanowym, koperkowym czy nawet zapiec pod beszamelem. Według mnie, najdoskonalsza jest z warzywami, prosto z "wody", polana wywarem.
Pamiętajmy, że mięso przeznaczone na sztukamięs wkłada się do wrzącego, osolonego wywaru, a na rosół zalewa się zimną wodą. W pierwszym przypadku białko szybko się ścina i smak pozostaje w mięsie, zaś w drugim przechodzi do rosołu.

wtorek, 10 lipca 2012

Bazyliowe orzeźwienie...


Na letnie upały proponuję orzeźwiający napój z syropem bazyliowym. O bazyliowym syropie z cytryną przeczytałem na blogu "kulinarna mekka". Ja zrobiłem jeszcze wersję z pomarańczą, dla bardziej słodkich smakoszy.

Syrop bazyliowo cytrynowy

150g cukru
150g wody
2 garście liści bazylii
1 cytryna

Zagotować wodę z cukrem. Dodać listki bazylii, cieniutko obraną skórkę cytryny
(bez albedo) i wlać wyciśnięty sok z tej cytryny Pozostawić na noc.
Następnego dnia syrop przecedzić i gotować na małym ogniu 8min.
Gorący wlać do butelki, ochłodzić i przechowywać w lodówce do 2-ch miesięcy.(Myślę, że zużyjecie go szybciej)

Syrop bazyliowo pomarańczowy przygotowujemy analogicznie jak cytrynowy, tylko bierzemy 1 pomarańczę.
Pamiętamy o dokładnym wyszorowaniu i wyparzeniu cytrusów.

Napój sporządzamy na bazie wody gazowanej dodając 2łyżki syropu i kostki lodu. Ja dodaję kostki lodu z zamrożonymi listkami bazylii.
Do napoju w wersji lux użyć np. włoskiego wina Prosecco Frizzante lub innego półwytrawnego, musującego.

Życzę gorącego lata:))



sobota, 7 lipca 2012

Pyszny bób.


Bób ma swoich smakoszy i ja do nich należę. Może nie jest zbyt elegancki jako samodzielne danie, ale ma tyle ukrytych pod skórką walorów, że warto sobie "zadać bobu". Bób  jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Nie zawiera cholesterolu, ale wapń, fosfor, magnez ,żelazo, sole mineralne oraz witaminę A, C i B. Odkwasza organizm i ułatwia trawienie, szczególnie gdy zjadamy łupiny.

Najbardziej lubię bób z masłem i koperkiem.
Do osolonej i trochę osłodzonej wrzącej wody wrzucić dobrze opłukany bób. Gotować, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Czas gotowania zależy od młodości bobu. Bób odcedzić i obrać z łupin. Na patelni stopić masło, dorzucić bób i posiekany koperek i wymieszać.
Taki bób mogę jeść w nieskończoność.

Sałatka z bobem.

szklanka bobu ugotowanego i obranego z łupin
1/3 główki sałaty lodowej lub mix sałat
1 puszka tuńczyka w oliwie
1 pomidor bez skórki
garść oliwek
1łyżka aceto balsamico
sól, pieprz
kilka krążków cebuli
szczypior, koper

Na sałacie ułożyć składniki sałatki.2 łyżki oliwy od tuńczyka wymieszać z aceto balsamico i polać sałatkę. Posypać pieprzem, szczypiorkiem i koprem.

Z bobu można ugotować pyszną zupę krem czy dip do innych warzyw oraz komponować przeróżne sałatki.
Jeżeli bób jest młody i ma miękką skórkę to warto jeść całe nasiona ze względu na korzystne substancje ,które ułatwiają trawienie.
Wiadomość dla wędkarzy--podobno bób uwielbiają ryby, szczególnie gotowany z czosnkiem.


wtorek, 3 lipca 2012

Kruche ślimaczki.


Łatwa, szybka, ciepła przekąska lub dodatek do barszczu albo zup typu krem.
Ciasto.
300g mąki pszenno żytniej lub pszennej
30g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
160ml mleka
sól

Farsz.
2cebule
100g wędzonego boczku
100g sera żółtego
100g sera Feta
1 łyżka oliwy
świeże zioła lub prowansalskie suszone
keczup do posmarowania ciasta

Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony drobno boczek i wysmażyć. Przestudzić. Dodać pokrojony ser i pokruszoną Fetę .

Do miski malaksera wsypać przesianą mąkę, proszek, sól, dodać posiekane masło i mieszać na niskich obrotach do uzyskania grudek. Wlać mleko i wyrobić jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodać mąki.
Ciasto wyjąć i rozwałkować na cienkie kwadraty 30x30cm.
Ciasto posmarować keczupem, rozłożyć farsz, posypać ziołami i zwinąć w rulon.
Rulon pokroić na 2-centymetrowe kawałki ,lekko spłaszczyć, posmarować jajkiem i ułożyć na blaszce w niedużej odległości. Piec w temp.200stop.,15min.

Ślimaczki są smaczne również następnego dnia ,na zimno. Wg mnie nawet lepsze, chociaż mniej kruche.