.

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Pstrąg gotowany w sałacie


Przyrządzanie ryb w ich naturalnym żywiole – wodzie -- wydaje się czymś oczywistym. Przyznaję, że Matka Natura miała rację. Może dlatego gotowanie ryb w płynie jest zawsze udane, szczególnie kiedy mając zaufanie do ich świeżości, przygotowujemy je jak najprościej .Zachowujemy wtedy ich główny walor świeżość i soczystość.
W poniższym przepisie możemy wykorzystać również dorsza, troć czy karmazyna.

1/2 główki sałaty lodowej
2 pstrągi
4 listki limety lub  plasterki świeżej
1 cebulka
150ml bulionu warzywnego
150 ml białego półwytrawnego wina
150 g masła
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Liście sałaty delikatnie rozdzielić i zalać wrzątkiem, żeby zmiękły. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Do środka oczyszczonych  ryb włożyć krążki cebuli i po 2 listki limety lub plasterki świeżej.
Ryby dokładnie owinąć liśćmi sałaty i umieścić w żaroodpornym naczyniu.
Zalać bulionem warzywnym i winem. Dodać pieprz i ziele angielskie. Na każdej rybie położyć po łyżeczce masła.
Przykryć dokładnie i gotować w piekarniku w temp.180stop. przez 30 min.
Zlać płyn do małego rondelka ,gotować ,aż połowa się zredukuje.
Zdjąć z ognia i ubijać dodając pozostałe masło do uzyskania lekko gęstego sosu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limety .
Tak przygotowana ryba jest delikatna ,soczysta i z egzotycznym aromatem limetki. Poza tym jest zdrowa, dietetyczna bo nie smażona .Wprawdzie sos jest trochę kaloryczny, ale kapka dla smaku nie zaszkodzi.
Smaczna potrawa na upalne lato!



3 komentarze:

  1. uwielbiam ryby w każdym wydaniu,Twoja wygląda pysznie:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam pstrąga, chętnie bym wlazła w ekran...

    OdpowiedzUsuń