.

sobota, 28 czerwca 2014

Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem.


Sandwich with grilled eggplant with tomato tiger.



Składniki.
1 bakłażan
50g masła
1 cebulka
2 łyżki mąki
150ml mleka
2 łyżki sera pecorino  romano utartego
50g szynki konserwowej
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 łyżka oregano świeżego
sól, pieprz

Wierzch-pianka.
1 białko
2 łyżki sera pecorino romano
1 pomidor tygrysi

Wykonanie.
Bakłażan pokroić na 6 plastrów, posolić i odstawić na 1/2h.
Opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i grillować z obu stron około 5min.
Masło stopić ,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę.
Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino  romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać.
Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana.
Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach..
Białko ubić z solą. Pianę wyłożyć na pomidory i posypać suto serem pecorino romano.
Sandwicze zapiekać, aż ser się stopi i zrumieni, a pianka zetnie.
Całość posypać listkami oregano.

Rada. Pomidory tygrysie, czarne, mają delikatny ,słodkawy smak i świetnie współgrają z sufletowym wierzchem sandwicza.

4 komentarze:

  1. Una forma muy original de preparar la berenjena, con una excelente presentación. Gracias por visitar mi blog, me quedo por tu blog, que me gusta mucho. Un cordial saludo. (¿Hablas español? Como yo no hablo polaco, y aun a riesgo de cometer errores, he traducido mi cometario con el traductor de Google.)
    Bardzo oryginalny sposób na przygotowanie bakłażana, z doskonałą prezentację. Dzięki za odwiedzenie mojego bloga, ja zostanę przy swoim blogu, który bardzo lubię. Z poważaniem. (Czy mówisz po hiszpańsku? Ponieważ nie mówię po polsku, a nawet na ryzyko popełnienia błędów, przetłumaczyłem mój komentarz z Google Translate.)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bello da vedere e buono da mangiare. Complimenti !!! Claudia

    OdpowiedzUsuń
  3. Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your blog posts.

    Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
    Many thanks!

    OdpowiedzUsuń