Sandwich with
grilled eggplant with tomato tiger.
1 bakłażan
50g masła
1 cebulka
2 łyżki mąki
150ml mleka
2 łyżki sera
pecorino romano utartego
50g szynki
konserwowej
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 łyżka oregano
świeżego
sól, pieprz
Wierzch-pianka.
1 białko
2 łyżki sera pecorino
romano
1 pomidor
tygrysi
Wykonanie.
Bakłażan
pokroić na 6 plastrów, posolić i odstawić na 1/2h.
Opłukać, osuszyć,
posmarować oliwą i grillować z obu stron około 5min.
Masło stopić
,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę.
Wsypać mąkę,
wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie
gładki. Dodać starty pecorino romano,
sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze
wymieszać.
Na lekko
naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać
oregano. Przykryć drugim plastrem bakłażana.
Pomidor tygrysi
pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach..
Białko ubić z
solą. Pianę wyłożyć na pomidory i posypać suto serem pecorino romano.
Sandwicze
zapiekać, aż ser się stopi i zrumieni, a pianka zetnie.
Całość posypać
listkami oregano.
Rada. Pomidory
tygrysie, czarne, mają delikatny ,słodkawy smak i świetnie współgrają z
sufletowym wierzchem sandwicza.
Una forma muy original de preparar la berenjena, con una excelente presentación. Gracias por visitar mi blog, me quedo por tu blog, que me gusta mucho. Un cordial saludo. (¿Hablas español? Como yo no hablo polaco, y aun a riesgo de cometer errores, he traducido mi cometario con el traductor de Google.)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny sposób na przygotowanie bakłażana, z doskonałą prezentację. Dzięki za odwiedzenie mojego bloga, ja zostanę przy swoim blogu, który bardzo lubię. Z poważaniem. (Czy mówisz po hiszpańsku? Ponieważ nie mówię po polsku, a nawet na ryzyko popełnienia błędów, przetłumaczyłem mój komentarz z Google Translate.)
taką kanapkę z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBello da vedere e buono da mangiare. Complimenti !!! Claudia
OdpowiedzUsuńHowdy! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your blog posts.
OdpowiedzUsuńCan you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
Many thanks!