Easter
jelly with chicken.
Składniki.
2 liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
2 marchewki
20 dag groszek zielony
2 kostki bulion
warzywny
pieprz biały mielony
8 łyżeczek żelatyny
1 białko do sklarowania
jajka przepiórcze
Wykonanie.
Udziec ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia
laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć i
przestudzić. Pokroić na małe kawałki. Bulion po ugotowanym kurczaku przecedzić,
sklarować białkiem i pozostawić około 1
litr, dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Zielony groszek blanszować 3 minuty, zahartować zimną wodą i dodać do
pokrojonego kurczaka. Całość wymieszać.
Marchewkę obrać i strugaczką do warzyw ścinać długie
wstążki, blanszować 4 minuty we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie. Przygotować
folię wielkości foremki. W moim przypadku 2 boczne ścianki, dno i dodatkowo na
przykrycie galaretki. Na folii poukładać
obok siebie długie paski marchewki i na tej folii przenieść do formy. Należy
pamiętać, żeby długość marchewki była wystarczająca na przykrycie galarety. Wlać na marchewkę kilka łyżek przygotowanego
bulionu z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia, następnie włożyć kawałki kurczaka
z groszkiem i całość zalać żelatyną. Na koniec, wierzch naszej galaretki nakryć
zwisającą marchewką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować jajeczkami
przepiórczymi.
PS. Inspiracją był przepis na blogu lepszysmak [TUTAJ]
Ładnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńUmmmmm que pinta, enhorabuena, sigue así, un beso.
OdpowiedzUsuńLAS DELICIAS DE MAYTE
Udanego swietowania dla Ciebie i Twojej rodziny zycze .)
OdpowiedzUsuńsuper, wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe, super się prezentuje na stole Wielkanocnym! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń