Cake
with strawberries
2
szkl. mąki pszennej
25
dag masła
1/2
szkl. cukru
1
jajko
50
dag truskawek mrożonych
1/2
torebki kisielu truskawkowego
1
łyżka cukru
Beza.
2
białka
1/2
szkl. cukru
1
łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie.
Mąkę
posiekać z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na 1h do
lodówki
Truskawki
wsypać do rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel
rozmieszany z 2 łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając, aż
kisiel zgęstnieje. Odstawić.
Ciastem
wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni.
Białka
ubić z cukrem i sokiem z cytryny .
Na
upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób.
Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Wyjąć i ostudzić.
Już nie mogę doczekać się świeżych truskawek!!!
OdpowiedzUsuń