.

środa, 10 grudnia 2014

Kruche ciasto z truskawkami


Cake with strawberries


Składniki.
2 szkl. mąki pszennej
25 dag masła
1/2 szkl. cukru 
1 jajko
50 dag truskawek mrożonych
1/2 torebki kisielu truskawkowego
1 łyżka cukru

Beza.
2 białka
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie.
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na 1h do lodówki
Truskawki wsypać do rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany z 2 łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Odstawić.
Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni.
Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny .
Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób.
Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Wyjąć i ostudzić.


1 komentarz:

  1. Już nie mogę doczekać się świeżych truskawek!!!

    OdpowiedzUsuń