.

czwartek, 11 grudnia 2014

Kacze udka duszone w maladze


Duck legs in malaga


Składniki.
2 kacze udka
1/2 szklanki wina Malaga
3 goździki
gałka muszkatołowa
skórka starta z pomarańczy
sól
pieprz
1 jabłko
1 pomarańcza

Wykonanie.
Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok Przyprawy zmiażdżyć i natrzeć nimi udka, posypać solą i pieprzem, dodać skórkę pomarańczy .Sokiem skropić mięso. Odstawić na 1h.
Udka ułożyć w garnku, podlać łyżką wody i opiec z obu stron pod przykryciem. Polewać wytopionym tłuszczem, dodać cząstki jabłka..Po 30 minutach nadmiar tłuszczu zlać i wlać malagę .Dusić ,aż mięso będzie miękkie, pod koniec odkryć i mięso zrumienić. Podawać z plastrami pomarańczy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz