.

piątek, 21 marca 2014

Kunafa z serem ricotta - turecki serniczek.


Kunafa with ricotta cheese.


Z kunafy  przygotowuje się charakterystyczne dla kuchni arabskiej tradycyjne ciasto serowe. Ciasto przekłada się serem nabulsi, którego w Polsce raczej nie kupimy. Zastępuje się go mozzarellą, ricottą, twarogiem. Wierzch ciasta Arabowie barwią na kolor pomarańczowy, stosując barwniki nie koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -syropem różanym.
 
Składniki.
Tortownica 20cm.
160g ciasta kadayif
50g masła
200g sera ricotta
200g twarogu
50ml kremówki
2 łyżki posiekanych pistacji

Syrop atar.
¼ szkl. wody
125g cukru
1 łyżka wody różanej
Szafran-duża szczypta

Wykonanie.
Kunafę rozluźnić, pociąć nożyczkami na krótkie kawałeczki i zalać stopionym, przestudzonym masłem. Rękoma dobrze wydusić ,aby ciasto wchłonęło masło.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć połowę kunafy, dobrze przyklepać niteczki.
Sery wymieszać z kremówką i wyłożyć na kunafę. Przykryć resztą ciasta i lekko przyklepać.
Piec w temp. 180stop. 30-40 min, aż ciasto się zrumieni.
Gorące ciasto zalać syropem i posypać pistacjami.
Syrop.
Z cukru i wody gotować syrop, 5min, dodać namoczony szafran w 1 łyżce wody i wodę różaną. Przestudzonym syropem nasączyć mocno ciasto.


Taki serniczek nie jest bardzo słodki, a jest aromatyczny. Syrop możemy przygotować wg własnego smaku, nie jesteśmy ortodoksyjni.


13 komentarzy:

  1. narobiłeś mi Chris smka na serniczek- tylko że ja nie mam dostępu do ciasta kadayif i nawet nie wiem z czym się to je:(
    idę poszperać w necie czy jednak gdzieś nie znajdę:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renata,wystarczy,że wpiszesz w wyszukiwarce -kadayif- i znajdziesz sklep arabski.Powodzenia.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawie i tajemniczo brzmi nazwa i zdjęcia dzisiejszego Twojego postu. Chętnie spróbowałbym, żeby się przekonać o smaku tego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to typowy sernik turecki,to ja tak nazywam to ciasto, kiedy robię z ricottą.Z mozzarellą smakuje inaczej.

      Usuń
  3. woowwww rzeczywiście wygląd identycznie jak te tureckie ciacha, które konsumowałam:)pieknie wygląda! ciekawa jestem jego smaku, czy jest tak słodki jak oryginał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja słodkość dostosowuję do rodzinki,nie jest to ulepek. Cukru zawsze można dosypać i syropem nasączać bez umiaru.

      Usuń
  4. wygląda smacznie, bardzo lubię serniki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten jest inny niż nasze,ale ciekawy i prosty w wykonaniu.

      Usuń
  5. Dzień dobry, nie polskich i robię z tłumaczem, od dawna chciał komentować.
    Uwielbiam sernik i to ma wielki kufel.
    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny na mojej stronie.Ja też lubię kunafę z serem.

      Usuń
  6. Znowu cudo na Twoim blogu, szkoda tylko, że nie mogę uszczknąć choć kawałeczka. Pyszności nie z tej ziemi :) Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyższa szkoła jazdy, podziwiam mistrzu!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to oryginalnie wygląda! Nie słyszałam o takim cieście, ale ja to tylko w tych barszczach siedzę...

    OdpowiedzUsuń