.

piątek, 12 grudnia 2014

Ciasto, zaorane zielone pole


Cake, green field


Składniki.
3 białka
10 dag sałaty mix
15 dag cukru
15 dag mąki
2 dag masła
6 orzechów włoskich
wanilia
25 dag dżemu agrestowego
250 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru

Wykonanie.
Sałatę sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmiksować.
Białka ubić na pianę dodając cukier.
Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego.
Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc bruzdy.

Ciasto jest naprawdę smaczne i można wykorzystać białka .

2 komentarze:

  1. Che meraviglia !!! Molto bella e chi sa quanto buona !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń