Ham made at home
Składniki:
1,2 kg łopatka wieprzowa
4 łyżeczki
żelatyny spożywczej
1,5 łyżeczki sól
2 łyżeczki sól
peklowa
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka kolendra
2 ząbki czosnek
150 ml wody
Wykonanie:
Mięso, oczyścić ze zbędnych błon. Pokroić w cienkie
plastry. Rozbić każdy plaster tłuczkiem. Wszystkie przyprawy, razem z
rozgniecionym czosnkiem, wymieszać z wodą. Przelać do miski.
Mięso wkładać do zalewy porcjami i dobrze wymieszać, tak
jak byśmy robili mielone.
Do szynkowara włożyć woreczek foliowy i wkładać mięso,
dobrze je ubijając. Można sobie pomóc drewnianą łyżką. Szynkowar zamknąć i odstawić w chłodne
miejsce na 2 doby. Po tym czasie, wkładamy szynkowar do wody i parzymy w
temperaturze około 80 oC 140 minut. Wody
powinno być około 2 cm poniżej górnego brzegu szynkowara. Po tym okresie z wody
wyjmujemy szynkowar, schładzamy pod zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. No i
wreszcie mamy swoją szynkę.
Rada. Następnym razem zamiast z łopatki, zrobię z szynki wieprzowej.Myślę,że będzie jeszcze bardziej delikatna.
domowa wędlina najlepsza:D
OdpowiedzUsuń