Stir-fried noodles with chicken and vegetables
10 dag makaron ryżowy nitki
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka starty imbir
3 ząbki czosnek
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka sos chilli
1 łyżka oliwy
0,5 łyżeczki vegeta
pieprz
2 cebulki
1 papryka czerwona
1 marchew
2 łodygi szczypior
10 pomidor koktajlowy
0,5 mały ogórek
1 żółtko
1 łyżeczka czarny sezam
olej do smażenia
sól
chilli
Wykonanie:
Zrobić marynatę z 0,5 łyżeczki imbiru, 1 ząbka
posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek,
szczypty pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty
pokrojonego w paski kurczaka. Odstawić na 0,5 godziny.
Warzywa cebulki, paprykę, marchew, szczypior i ogórek
pokroić w paski. Pieczarki w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na
połowę.
Makaron ryżowy włożyć do wrzątku i po 3 minutach odcedzić
na sicie.
Smażenie na woku. Zaczynamy od jego rozgrzania, następnie
dodajemy odrobinę oleju i smażymy około 2 minuty, pozostały czosnek, imbir,
cebulki i pieczarki. Przełożyć do miski.
Następnie usmażyć paski zamarynowanego kurczaka,
marchewkę i paprykę i również przełożyć do miski. Na koniec warzywa miękkie
pomidorki i ogórek. Dokładamy do warzyw i kurczaka i dodajemy makaron. Całość
wymieszać.
Z żółtka usmażyć omlet, pokroić w cienkie paseczki.
Usmażonego kurczaka z warzywami rozłożyć na talerzu, na
wierzch położyć paseczki omleta i posypać czarnym sezamem.
Uwielbiam taki makaron! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji próbować takiego dania, lecz wygląda tak smakowicie, że chętnie przygotuję!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuń