.

czwartek, 20 listopada 2014

Makaron stir-fried z kurczakiem i warzywami


Stir-fried noodles with chicken and vegetables


Składniki:
10 dag makaron ryżowy nitki
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka starty imbir
3 ząbki czosnek
1 łyżka sos sojowy
1 łyżka sos chilli
1 łyżka oliwy
0,5 łyżeczki vegeta
pieprz
2 cebulki
1 papryka czerwona
1 marchew
2 łodygi szczypior
10 pomidor koktajlowy
0,5 mały ogórek
10 szt. pieczarki
1 żółtko
1 łyżeczka czarny sezam
olej do smażenia
sól
chilli

Wykonanie:
Zrobić marynatę z 0,5 łyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek, szczypty pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego w paski kurczaka. Odstawić na 0,5 godziny.
Warzywa cebulki, paprykę, marchew, szczypior i ogórek pokroić w paski. Pieczarki w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na połowę.
Makaron ryżowy włożyć do wrzątku i po 3 minutach odcedzić na sicie.
Smażenie na woku. Zaczynamy od jego rozgrzania, następnie dodajemy odrobinę oleju i smażymy około 2 minuty, pozostały czosnek, imbir, cebulki i pieczarki. Przełożyć do miski.
Następnie usmażyć paski zamarynowanego kurczaka, marchewkę i paprykę i również przełożyć do miski. Na koniec warzywa miękkie pomidorki i ogórek. Dokładamy do warzyw i kurczaka i dodajemy makaron. Całość wymieszać.
Z żółtka usmażyć omlet, pokroić w cienkie paseczki.

Usmażonego kurczaka z warzywami rozłożyć na talerzu, na wierzch położyć paseczki omleta i posypać czarnym sezamem.

3 komentarze:

  1. Jeszcze nie miałam okazji próbować takiego dania, lecz wygląda tak smakowicie, że chętnie przygotuję!

    OdpowiedzUsuń