Goose lard
30 dag tłuszcz gęsi, skórka
2 łyżki wody
1 cebulka
1 łyżeczka majeranku
sól
Wykonanie.
Tłuszcz, skórkę pokroić drobno i włożyć do rondla o grubym dnie. Wlać 2
łyżki zimnej wody. Powoli podgrzewać. Tłuszcz topi się dosyć szybko. Kiedy
zaczną się robić skwarki dodać posiekana drobno cebulkę i smażyć dalej, aż
cebulka zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia dodać szczyptę soli i majeranek. Wymieszać
i odstawić do stężenia.
Gęsi smalec jest smaczny, delikatny i wbrew pozorom służy zdrowiu.
Poza cebulką można wzbogacić go jabłuszkiem, śliwką suszoną, pieprzem
zielonym.
Musi smakować rewelacyjnie. Aż mnie korci, żeby wypróbować.
OdpowiedzUsuńWow, oh, mmmmm, ale to musi być dobre. Cudnie wygląda, wiec na pewno również tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie,
http://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Wow, to naprawdę musi być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie,
http://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Spam
Usuń