Goose leg, stuffed with pate and dried plums
Składniki:
1 udko z gęsi
10 dag pasztet z wątróbki
8 śliwek suszonych
sól
pieprz
majeranek
oregano
Wykonanie:
Z gęsiego udka
wyluzować i wyciąć kości. Uważać, żeby nie uszkodzić skóry. Mięso doprawić
przyprawami. Pasztet wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w
roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec włożyć do rękawa i piec 80 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, dać mięsu odpocząć 10 minut, usunąć nici, pokroić i
podać z dodatkiem jabłek i śliwek.
Z udka były usunięte kości i ścięgna, ta wystająca
kostka to tylko dla ozdoby.
Gęsina ,
drób dla smakoszy.
Przysłowie mówi: „Na świętego
Marcina najlepsza gęsina „.
Wincenta Zawadzka , która
w 1854 r wydała książkę „Kucharka Litewska” napisała : „W październiku, jak każdemu wiadomo, gęsi i
kaczki są ukarmione i smaczne, najwłaściwiej więc w tej porze podawać je na stół rozmaitym
przyrządzone sposobem” .Dawniej gęś była przebojem listopadowego menu, dzisiaj
niestety, rzadko trafia na nasze stoły. Gęś i listopad idą w parze, bo teraz
mięso gęsi jest najsmaczniejsze ,soczyste i dostatecznie tłuste. Ów ptak domowy
osiągnął odpowiedni wiek i wielkość do
pożegnania się z naszym padołem. Gęś młoda ma zawsze grube woskowo-żółte łapy i
takież kolanka. Stare sztuki niestety , mają nóżki cienkie i sine oraz cienką
szyję. Dobrą gęś poznaje się po grubości skrzydła i miękkości spodniej części
dzioba. Dziób lekko zgięty powinien się łamać, a tłustość powinna być zupełnie
biała i przezroczysta. Z gęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań.
Najbardziej polskie to,
gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami,
a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym )
,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to
też nie byle co! Może też być duszona w
jarzynach, grzybach w winie czy piwie. Z
gęsiny robi się też niewyobrażalnie pyszny rosół, a brukiew na gęsinie ,czy
czernina to klasyka kaszubska. Ósmy cud świata to szmalec, czyli smalczyk z
cebulką ,jabłuszkiem, czosnkiem , majerankiem. Okrasa kaszubska to ewenement
kulinarny, pisałem już o tym. A słynne pasztety z gęsich wątróbek i można wyliczać długo, długo…
Całej gęsi nie kupiłem
,ale piersi i nogi. Powycinałem tłuszczyk i
mam smaczny smalec.
Czy gęsina jest zdrowa ?
Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów
tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w
diecie przeciwmiażdżycowej, obniża LDL. Smalec gęsi może być poddany
obróbce nawet powyżej 200 stop.C Jest
doskonały do confit, smażenia i
okraszania ziemniaczków, nie wspominając o pajdzie chleba.
Gęsinę docenili nasi przodkowie ,my możemy sprawić ,aby wróciła na nasze stoły ku naszemu pożytkowi. A jak pomyślimy o cieplutkich ,mięciutkich poduszeczkach to jeszcze bardziej docenimy nasze gąski i zastanowimy się nim powiemy - ta głupia gęś !
Gęsinę docenili nasi przodkowie ,my możemy sprawić ,aby wróciła na nasze stoły ku naszemu pożytkowi. A jak pomyślimy o cieplutkich ,mięciutkich poduszeczkach to jeszcze bardziej docenimy nasze gąski i zastanowimy się nim powiemy - ta głupia gęś !
Znakomicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń