Roast ribs
Składniki.
1,5 kg. żeberka grube
2 cebule
6 ząbków czosnku
przyprawa do dań Kucharek
pieprz
majeranek
100 ml śmietana 18%
Bejca.
3 łyżki sos worcestershire
2 łyżki sos chilli
2 łyżki oliwa z oliwek
Wykonanie.
Żeberka przekroić na dwie części, kości wytrybować.
Posypać przyprawą do dań Kucharek, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 2
godziny do lodówki. Bejcę wymieszać, przesmarować żeberka, odstawić na 2
godziny, następnie obsmażyć z każdej strony. Na pozostałym tłuszczu, przesmażyć pokrojoną w
plasterki cebulę i ząbki czosnku. Mięso włożyć do brytfanny, dodać przesmażoną
cebulę i czosnek. Patelnie zdeglasować i cały wytworzony podczas smażenia smak
dodać do żeberek. Piec w piekarniku około 3 godziny w temperaturze 160 oC. Co
pewien czas sprawdzać i uzupełniać ilość wytworzonego sosu. Należy również
pamiętać, w połowie pieczenia,
przełożyć żeberka na drugą stronę.
Po upieczeniu mięso pozostawić w brytfannie jeszcze 10
minut, następnie wyjąć. Sos przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, wymieszać i
zagotować. Jeżeli lubimy sos bardziej gęsty, do śmietany dodać 1 łyżeczkę mąki
ziemniaczanej. Mięso pokroić w plastry i włożyć do sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz