Potato cake with cream cheese and plum jam
Powidła śliwkowe stanowią tu wspaniały zamiennik
klasycznych kremów.
Składniki.
40 dag twarogu
4 dag masła
2 jajka
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 laska wanilii
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
10 dag powideł śliwkowych
Wierzch.
10 dag czekolady białej
1 łyżka masła
50 ml śmietanki
12 śliwek suszonych
100 ml śliwowicy
3 plastry pomarańczy kandyzowanej
Wykonanie.
Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci
,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym.
Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty
twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki.
Dokładnie wymieszać. Ubić białka na
pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm,
natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku
godzinach przekroić i posmarować
powidłami śliwkowymi, również wierzch.
Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować suszonymi śliwkami namoczonymi w śliwowicy i kandyzowanymi plastrami pomarańczy.
chętnie bym spróbowała, wygląda tak smacznie, że aż się same ręce wyciągają:)
OdpowiedzUsuńziemniaki na słodko, na to bym nie wpadła, ale wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń