.

piątek, 17 października 2014

Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo


Canarian mojo potatoes




Składniki.
15 ziemniaków małych
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli morskiej

Sos mojo.
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kminku rzymskiego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 łyżka wody gorącej

Wykonanie.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.
Umyte, osuszone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą.Potrząsnąć naczyniem ,aby ziemniaki pokryły się oliwką.
Obsypać solą morską i wstawić do piekarnika.
Piec 25-30 minut ,aż ziemniaki staną się złotobrązowe i lekko pomarszczone.
W czasie pieczenia ziemniaki dwa razy przemieszać.
Przygotować mojo.
Czosnek, kminek i paprykę miksować 1 minutkę. Stopniowo wlewać oliwkę ciągle miksując. Wlać ocet i wodę i jeszcze minutę miksować
Upieczone ziemniaki podawać gorące z sosem mojo..



1 komentarz: