Canarian mojo
potatoes
15 ziemniaków
małych
1 łyżka oliwy z
oliwek
2 łyżeczki soli
morskiej
Sos mojo.
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka
papryki słodkiej
1 łyżeczka
kminku rzymskiego
1/3 szklanki
oliwy z oliwek
2 łyżki octu
winnego
1 łyżka wody
gorącej
Wykonanie.
Piekarnik
rozgrzać do 210 stopni.
Umyte, osuszone
ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą.Potrząsnąć naczyniem
,aby ziemniaki pokryły się oliwką.
Obsypać solą
morską i wstawić do piekarnika.
Piec 25-30 minut
,aż ziemniaki staną się złotobrązowe i lekko pomarszczone.
W czasie
pieczenia ziemniaki dwa razy przemieszać.
Przygotować
mojo.
Czosnek, kminek
i paprykę miksować 1 minutkę. Stopniowo wlewać oliwkę ciągle miksując. Wlać
ocet i wodę i jeszcze minutę miksować
Upieczone ziemniaki podawać gorące z sosem mojo..
Chętnie bym spróbowała takich ziemniaczków :)
OdpowiedzUsuń