Chocolate
muffins with pear
5 małych
gruszek
1.5 szklanki
wody
1 laska wanilii
200 g cukru
4 łyżki kakao
100 g czekolady
gorzkiej
90 g masła
100 g mąki
pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 jajko
Wykonanie.
Wodę, 150 g
cukru i wanilią gotować przez 5 minut, mieszając.
Włożyć obrane
gruszki z ogonkami i gotować około 10 minut, aż trochę zmiękną.
Można dodać
trochę soku z cytryny.
Wyjąć, odcedzić.
Do syropu dodać
2 łyżki kakao i gotować ,aż trochę zgęstnieje.
Czekoladę
roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko,
resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać.
Do
przygotowanych foremek nałożyć ciasto i wcisnąć gruszki.
Piec w temp.180 stop.przez 20 minut.Kiedy przestygną wyjąć z foremek i brzegi
polać polewą kakaową. Osobno podaję polewę i każdy sobie gruszkę ozdobi lub
nie.
ależ bosko wyglądający deser! paluszki lizać:)
OdpowiedzUsuńPyszny deserek :)
OdpowiedzUsuńPerfecta combinación de sabor y color.
OdpowiedzUsuńUn saludo
Aż ślinka cieknie, a jak oko cieszy :D Pozdrawiam Chris :)
OdpowiedzUsuńThey are amazing:)
OdpowiedzUsuń