.

wtorek, 23 września 2014

Soczyste schabowe


Pork chop marinade


Przepis na te kotlety podany jest na kilku blogach. Sprawdza się tak samo z piersią kurczaka jak i filetem ze schabu. Postanowiłem go sprawdzić. Czas trzymania w marynacie 1 do 3 dni. Ja trzymałem moje kotlety tylko 1 dobę. Faktycznie smak i delikatność mięsa jest  naprawdę dobra, warta polecenia, a sam przepis wart zapamiętania.
 
 Składniki:
5 szt. filet ze schabu
olej do smażenia
sól

Marynata:
2 jajka
2 łyżeczki śmietana 18%
2 łyżeczka ketchup
2 łyżeczki mąka ziemniaczana
1 łyżeczka musztarda
1 łyżeczka majeranek
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawa do dań Kucharek
papryka słodka
pieprz
harrisa

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać trzepaczką. Filety ze schabu lekko rozklepać, lekko posolić  i włożyć  do marynaty. Pojemnik z marynatą i filetami przykryć  i wstawić do lodówki na 1-2 doby. Część marynaty zostanie wchłonięta przez filety, w pozostałej obtoczyć nasze schabowe i smażyć z obu stron.


2 komentarze:

  1. Hmm, ciekawy sposób na smaczne schabowe. Bardzo chętnie zapiszę ten przepis i skorzystam z niego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wraca do łask w mojej kuchni wieprzowina, głównie schab, zapiszę marynatę , jestem przekonana o wyrazistym smaku kotleta.

    OdpowiedzUsuń