Mushrooms
Człowiek zna grzyby od pradziejów, zawsze stanowiły
składnik jego pożywienia.
Już w starożytnym Rzymie ceniono potrawy z grzybów.
Starożytna literatura przyrodnicza ,medyczna i piękna dostarcza na to dowody. Człowiek
współczesny nie stracił zainteresowania grzybami ,mimo wiedzy ,że ich wartość
odżywcza jest niska i niektóre gatunki są śmiertelnie trujące. Postępująca
cywilizacja ,pośpiech ,praca powoduje, że odczuwamy potrzebę kontaktu z naturą i aktywnego wypoczynku.
Przebywając w lesie, nad wodą chętnie łapiemy za koszyk i wyruszamy na
grzybobranie. Nie zawsze jest to branie, częściej poszukiwanie.
Zazdroszczę Skandynawom. Nie oddalając się zbytnio od leśnego parkingu
można tam znaleźć dużo dobrych grzybów, bo
ich nie zbierają.
Nam grzyby wzbogacają i urozmaicają jadłospis. Wpływają
dobrze na trawienie , odpowiednio przygotowane powinny mieć swoje miejsce w
naszym pożywieniu. Warto je wykorzystywać w dietach odchudzających, bo są
niskokaloryczne ,a dają poczucie sytości i zmuszają do pracy przewód pokarmowy.
Opublikowałem sporo przepisów z różnymi grzybami, a teraz przedstawię kilka z
tymi najszlachetniejszymi czyli borowikami.
Torcik sezamowy z borowikami
Placuszki sezamowe
50 g sezamu białego
10 g maku
20g masła
5 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
10 g miodu lipowego
Sos
cebulowo - koperkowy.
100 ml śmietany 18%
1 cebulka mała
1 łyżka koperku
Sól, pieprz.
Wykonanie.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Rozłożyć na papierze do pieczenia małe kopczyki.
Piec w temp.180 stop. z nawiewem około 10 minut.Sprawdzać .
200 g borowików oczyścić ,pokroić na części i usmażyć na
oleju razem z krążkami cebuli.
Posypać solą i pieprzem do smaku.
Usmażone grzyby ułożyć na jednym ciasteczku sezamowym i
przykryć drugim. Polać sosem.
Sos
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Jajka
w koszulkach z borowikami.
Składniki
20 dag grzybów
Oliwa
Ocet
Sól morska
gruboziarnista ,pieprz
Szczypiorek
Wykonanie.
W lekko wrzącej ,zakwaszonej octem wodzie ugotować jajka
w koszulce.
Oczyszczone borowiki usmażyć na oliwie. Przyprawić solą i
pieprzem.
Na ciepłym talerzu ułożyć jajka , na nich grzyby ,posypać
posiekanym szczypiorkiem.
Resztą oliwy z patelni polać jajka i posypać
gruboziarnistą solą morską.
Grzyby na sposób dziadka.
300g borowiki
50g szynki wiejskiej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
50ml wina czerwonego wytrawnego
natka pietruszki
tymianek
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie.
Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć.
Pokroić w dosyć grube plastry najlepiej razem z trzonami.
Usmażyć na oliwie, nie rumieniąc Przyprawić solą i
pieprzem .Wlać wino.
Dodać pokrojoną
drobno szynkę wiejską i cebulkę. Wymieszać.
Przygotować torebkę z pergaminu i napełnić grzybami.
Włożyć na 7 minut do nagrzanego piekarnika i pozwolić im „dojść” .
Torebki położyć na talerzach i zaraz podać.
Grzyby można przetwarzać na wiele sposobów, dusić,
smażyć, marynować i suszyć.
Ponieważ są ciężkostrawne dzieciom do lat 5-ciu w ogóle
się ich nie podaje.
Niebezpiecznym skutkiem grzybobrania bywają zatrucia,
wynikające z nieznajomości grzybów.
Należy zbierać tylko te grzyby ,które umiemy dobrze określić. Nie ma żadnej
praktycznej recepty, poza atlasem grzybów, na to ,jak odróżnić grzyb jadalny od
trującego. Niektórzy wierzą, że srebrne sztućce lub cebula po zetknięciu z
grzybem trującym czernieją, nie jest to jednak prawda. Podobnie jak to ,że
grzyby trujące są ostre i gorzkie w smaku i nieprzyjemnie pachną. Akurat
odwrotnie, muchomor sromotnikowy jest łagodny w smaku , a zapach ma nijaki.
Ślimaki obgryzają zarówno grzyby jadalne jak
i trujące!
Życzę wszystkim dużo zdrowej radości ze zbierania grzybów
w swoich tajemnych zakątkach i smacznych potraw.
Smacznego.
już widzę rozanieloną minę mojego M:) niestety na grzyby wybrał się tylko raz więc w tym roku nie naje sie za wiele:) ale te placuszki sezamowe były gotowe? pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne propozycje, torcik sezamowy jako przystawka, wybitny, przepis bardzo inspirujący. A ślimaki pokochałam , ale tylko na zdjęciu ,piękny!
OdpowiedzUsuń