.

piątek, 8 sierpnia 2014

Ogórek faszerowany grzybami leśnymi.


Cucumber stuffed mushrooms.


Zadziwiająco dobra i łatwa gorąca przystawka.

Składniki.
1 ogórek
100g leśnych grzybów
1/2 cebuli
2 łyżki masła
1 łyżeczka kaszy manny
20 g sera edamskiego
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 szkl. bulionu warzywnego
1 łyżeczka kolendry
1 szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz.

Wykonanie.
Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie.
Zrobić tunel w ogórku.
Farsz. Oczyszczone grzyby i cebulę posiekać.
Masło stopić i dusić grzyby wraz z cebulą około 10min.Kiedy zmiękną i wyparuje woda, wsypać kaszę mannę, wlać sok cytrynowy i smażyć jeszcze chwilę.
Dodać starty ser, żółtko ,doprawić solą i pieprzem.
Ogórki napełnić farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem.
Wlać gorący bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika.
Ogórek pokroić w talarki .


Do zapieczonych ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy smaczne, lekkie, prawdziwie letnie danie główne. Podajemy z ryżem..

5 komentarzy:

  1. extra przekąska lub przystawka:) prezentuje się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda :) smakowac też musi nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna przystawka i jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń