Cucumber
stuffed mushrooms.
Zadziwiająco
dobra i łatwa gorąca przystawka.
Składniki.
1 ogórek
100g leśnych
grzybów
1/2 cebuli
2 łyżki masła
1 łyżeczka
kaszy manny
20 g sera
edamskiego
1 żółtko
1 łyżeczka soku
z cytryny
1/2 szkl. bulionu
warzywnego
1 łyżeczka
kolendry
1 szczypta
cynamonu
1 łyżeczka
miodu
sól, pieprz.
Wykonanie.
Ogórki gotować
5 minut we wrzącej wodzie.
Zrobić tunel w
ogórku.
Farsz. Oczyszczone
grzyby i cebulę posiekać.
Masło stopić i
dusić grzyby wraz z cebulą około 10min.Kiedy zmiękną i wyparuje woda, wsypać
kaszę mannę, wlać sok cytrynowy i smażyć jeszcze chwilę.
Dodać starty
ser, żółtko ,doprawić solą i pieprzem.
Ogórki napełnić
farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym
masłem.
Wlać gorący
bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na
20 minut do nagrzanego piekarnika.
Ogórek pokroić
w talarki .
Do zapieczonych
ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy smaczne, lekkie, prawdziwie letnie danie
główne. Podajemy z ryżem..
extra przekąska lub przystawka:) prezentuje się smakowicie!
OdpowiedzUsuńWspaniała przystawka :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :) smakowac też musi nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńŚwietna przystawka i jak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń