.

sobota, 9 sierpnia 2014

Hit ostatnich dni - polecam zielone gazpacho.


Green gazpacho-hit in recent days.


Doskonała zupka na letnie obiadki.

Składniki.
1 duży ogórek
30 dag winogron zielonych
0,5 szt.  papryki białej
1 pajdka chleba
½ melona żółtego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwki z orzeszków ziemnych
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka pistacji
pieprz

Wykonanie.
¾ ogórka pokroić i zmiksować z połówkami winogron na krem.
Połowę pokrojonego melona i chlebek dodać do kremu ogórkowego i zmiksować.
Dodać zmiażdżony czosnek ,ocet ryżowy lub winny i pieprz.
Paprykę pokroić w paseczki i dodać do mieszaniny .
Resztę ogórka pokroić w plasterki, ćwiartki.
Również resztę melona pokroić w kostkę i dodać do zupki, otrzymaliśmy ładne, zielone gazpacho.
Kilka winogron przekroić na pół i zdjąć skórkę. Obrane pistacje posiekać.
Gazpacho nałożyć do miseczek, dodać kilka winogron, posypać pistacjami i polać oliwką z orzeszków ziemnych lub klasyczną oliwą z oliwek.

Jest boskie ,jak mówi moja żona.

2 komentarze: