.

czwartek, 28 sierpnia 2014

Bucatini z chayote i sosem miętowym.


Bucatini with chayote and mint sauce.


Bucatini, znany również jako perciatelli, to spaghetti z dziurką.

Składniki.
2 piersi z kurczaka
1 garść makaron bucatini
2 ząbki czosnku
2 łyżki natka pietruszki
przyprawa do dań Kucharek
pieprz
0,5 łyżeczki papryka słodka
10 dag mozzarella biała starta
oliwa z oliwek

Sos miętowy.
zdeglasowany smak z upieczonej roladki
100 ml śmietana 36%
1 łyżeczka sosu miętowego
ew. 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty

Wykonanie.
Piersi z kurczaka rozbić, doprawić, ułożyć na przesmarowanej oliwą foli do pieczenia. Uformować prostokąt. Całość posypać posiekaną pietruszką.
Makaron gotować 8 minut, odcedzić. Czosnek drobno posiekać, krótko przesmażyć na oliwce, dodać makaron, wymieszać, przestudzić.
Na utworzonym prostokącie z piersi, rozłożyć makaron, posypać startą mozzarellą, zwinąć w folii w rulon i piec w piekarniku 190 oC 30 minut.
Sos. - wszystkie składniki wymieszać , gotować i zredukować do pożądanej gęstości. Można zaciągnąć dodając odrobinę mąki ziemniaczanej.
Po wyjęciu rolady z piekarnika odczekać 5 minut, następnie pokroić na plastry. Podać z sosem miętowym. Podałem z dodatkiem  warzywnego chayote.

Chayote


Składniki.
30dag  chayote
30dag cukinii
Sól, pieprz

Sos pomidorowy.
3 łyżki oliwy
1 cebula
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki goździków mielonych
25 dag pomidorów
1 garść rodzynek
1 papryczka jalapeno
1 garść kolendry

Wykonanie.
Sos.  Na rozgrzanej oliwie delikatnie przesmażyć cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać wszystkie przyprawy ,rodzynki, przecier pomidorowy ,posiekane pomidory ,papryczkę jalapeno świeżą lub kruszoną i posiekaną kolendrę. Wlać trochę wody i wszystko dusić na małym ogniu 10 minut.
Warzywa.   Obgotować chayote  i cukinię w osolonej wodzie, aż zaczną mięknąć.
Odcedzić i połączyć z sosem. Dusić 15 minut ,przyprawić solą i pieprzem.


Chayote albo chow chow -  to warzywo  lubiane w całym Meksyku. Z wyglądu przypomina dużą  zieloną gruszkę. Miąższ jest konsystencją i smakiem podobny do naszego kabaczka czy cukinii. Pestka w środku jest uważana w Meksyku za wielki przysmak.

7 komentarzy:

  1. Danie wygląda obłędnie !!! Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz widzę takie danie, wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaaaaaaaaa ale wypas:) mniammmmm dałeś czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli smakuje tak obłędnie jak wygląda to ja poproszę duuuuuuży kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię bucatini, bo brak mu środka czyli tego, co lubię gdy stawia opór zębom, niemniej ten przepis jest bodaj jedynym w którym makaron ten zdaje mi się interesujący. Ciekawy pomysł takie odwrócenie ról - klucha w środku, mięcho na zewnątrz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, pierwszy raz widzę mięso nadziane makaronem. Wygląda super;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. człowiek się tyle włóczy po blogach, ale Ty zawsze potrafisz zaskoczyć :-) Już widzę miny Watahy na takie kulinarne qui pro quo!

    OdpowiedzUsuń