For cold and hot - France-Sweden
Paryski
chłodnik z porów.
20 dag porów
20 dag
ziemniaków
1 jabłko winne
1 łyżka masła
600-700ml
bulionu warzywnego
100ml jogurtu
naturalnego
2 łyżki
szczypiorku
sól, pieprz
Wykonanie.
Dokładnie
oczyszczone pory pokroić w plasterki i dusić 5 min na maśle. Można podlać 2
łyżkami bulionu.
Ziemniaki i
jabłko obrać , pokroić w kostkę i rozgotować w małej ilości wody.
Dodać pory ,zalać
bulionem i gotować na małym ogniu 30minut.
Przestudzić i
zmiksować. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wstawić do
lodówki.
Przed podaniem
posypać szczypiorkiem.
Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Sycąca szwedzka zupa .
Składniki.
30 dag topinamburu
2 ziemniaki
1 cebula
½ l wina białego wytrawnego
½ l bulionu
30 dag boczku wędzonego
4 cm pora
2 łyżki oleju
Wykonanie.
Topinambur, jeden ziemniak i cebulę pokroić w kostkę.
Przesmażyć na oleju.
Podlać winem i gotować ,aż wino się zredukuje do połowy.
Dolać bulion i gotować ,aż warzywa będą miękkie.
Zmiksować .
Boczek pokroić w plastry, drugi ziemniak w kostkę i
usmażyć.
Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka
,posypaną krążkami pora.
Zupa jest delikatna ,ale wyrazista .
Topinambur
Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Francuzi przygotowują go na 20 sposobów.
Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy,
zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy
dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować w łupinach, by nie straciły aromatu. Po ugotowaniu łupina sama odchodzi.
Bulwy nazywane są „cytrusami północy” .Gorąca herbata z
plasterkiem topinamburu smakuje lepiej niż z cytryną. Spróbujcie obrać
topinambur i plasterek wrzucić do filiżanki z herbatą.
Zdecydowanie wybieram chłodnik z porów. Nie znam topinamburu, więc na razie tylko popatrzę, bo .....wygląda kusząco :) A może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wybieram chłodnik. Nie znam topinamburu, chociaż wygląda... kusząco, więc kto wie, może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy zupy i obie do mnie przemawiają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń