Sweet cherries
in jelly. Cherries on yogurt jelly.
Składniki.
2 galaretki
wiśniowe
50 dag jogurtu
naturalnego
3 łyżki cukru
pudru z wanilią
5 łyżeczek
żelatyny
Wykonanie.
Czereśnie
przekroić na pół i wyjąc pestki.
Włożyć do
gorącej rozpuszczonej galaretki. Schłodzić.
Czereśnie razem
z galaretką przelać do foremki wyłożonej folią. Odstawić do całkowitego
stężenia.
Żelatynę zalać
małą ilością wody i rozpuścić w łaźni wodnej. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki
jogurtu ,wymieszać i dodawać do reszty jogurtu dobrze mieszając.
Masę jogurtową
wyłożyć na czereśniową galaretkę. Odstawić do stężenia.
Wyłożyć na
półmisek galaretką jogurtową na spód.
Udekorować
czereśniami. Czereśnie zanurzamy w białku i następnie otaczamy w cukrze.
Smaczna
,zdrowa, sezonowa rozpusta.
Ten Twój deser to akurat na piękną słoneczna pogodę, jaką nam wróżą. Fantastycznie zimny, pyszny ....:)
OdpowiedzUsuńwygląda i smakuje pysznie, polecam
OdpowiedzUsuńidealny letni deserek,
OdpowiedzUsuńRobi wrazenie.. uwielbiam czeresnie i chyba siegne po ten przepis... :))
OdpowiedzUsuń