.

piątek, 18 lipca 2014

Bób zapiekany z winem ...w środku i kieliszku.


Beans baked with wine.


 
Składniki.
1 kg bobu
2 łyżki masła
4 pomidorki koktajlowe
6 łyżek wina białego wytrawnego
2-3 żółtka
20 dag sera żółtego
3 gałązki koperku
1 łyżka koperku siekanego
sól, pieprz

Wykonanie.
Opłukany bób ,zalać wrzątkiem ,dodać gałązki koperku, ugotować pod przykryciem. Pod koniec posolić.
Odcedzić, obrać, ze skórki ,doprawić do smaku i ułożyć w naczyniu wysmarowanym masłem.
Pomidorki przekroić na pół i dołożyć do bobu.
Żółtka wymieszać z winem i polać bób. Posypać startym serem.
Zapiekać 5 minut ,do stopienia sera. Posypać posiekanym koperkiem.

Doskonale smakuje z lampką wina.

4 komentarze:

  1. Lubię bób. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. super zapiekana:) będę musiała pokombinować, bo mało co eksperymentuję z bobem

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie, zestaw kolorów bajeczny. A żółtka z winem - to chyba po francusku, jest taki sos, jakiś szodon czy cóś? Ja nigdy nie robiłam, moja kuchnia to taka bardziej siermiężna jest...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam nadzieje ze smakuje tak jak wyglada, pozrawiam :)

    OdpowiedzUsuń