.

czwartek, 5 czerwca 2014

Pitaja najpiękniejszy owoc świata.


Pitaya - the finest fruit in the world.



Składniki.
1 pitaja
200g truskawek
1 łyżka syropu klonowego

Wykonanie.
Owoc pitaji przekroić na połowę.
Wydrążyć kulki i oczyścić wnętrze, aby otrzymać dwie "miseczki".
Miseczki wypełnić kulkami pitaji i truskawkami.
Do tego syrop klonowy.

Zdrowy ,niskokaloryczny ,smaczny deserek.


Szaszłyk z meksykańską pitają.



Składniki.
1 owoc pitaji
8 pomidorów koktajlowych
50g sera pleśniowego
listki mięty

Wykonanie.
Owoc pitaji przekroić i wyciąć kulki specjalną łyżeczka.
Pomidorki przekroić na połówki
Ser pokroić w płaską kostkę
Na patyczek nadziać kolejno kulkę pitaji, ser, pomidor i tak do końca patyczka.

Mało wyrazista w smaku pitaja bardzo dobrze koresponduje z serami o zdecydowanych smakach.

Egzotyczna sałatka z pitaji.


Składniki.
1 pitaja
1 karambola
100g jogurtu greckiego
100g truskawek

Wykonanie.
Owoc pitaji pokroić w plastry. Naciąć skórkę i oderwać. Odchodzi bardzo łatwo.
Karambolę pokroić w cienkie plastry, a truskawki przekroić na ćwiartki.
Na talerz położyć łyżkę jogurtu, plastry pitaji i ćwiartki truskawek.
Nasze polskie truskawki świetnie uzupełniają delikatny smak pitaji i karamboli.

9 komentarzy:

  1. co tu dużo gadać: arcydzieła :) pięknie to wygląda, jak na eleganckim przyjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i jakie genialne masz pomysłu z pitają w roli głównej:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Complimenti, fai dei piatti molto belli e buoni !!! Claudia

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny jest, tego mu nie można odmówić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo egzotycznie i przepysznie , samo zdrowie i piękno kulinarne

    OdpowiedzUsuń
  6. Una armónica combinación de colores y sabores. Genial!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście piękny owoc, dla mnie bardzo egzotyczny - nigdy nie widziałam. I w każdej propozycji smakowity i cieszący oko :-)

    OdpowiedzUsuń