.

czwartek, 26 czerwca 2014

Kebab szejka.


Sheik Kebab.


 
Składniki.
300 g mięsa jagnięcego, mielonego
1 cebula mała
1 łyżka świeżej kolendry
1 chilli zielone
1 łyżka jogurtu
1 łyżeczka imbiru świeżego
1 łyżeczka czosnku zmiażdżonego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ziela ang.mielonego
1 cytryna

Wykonanie.
Posiekaną kolendrę wymieszać z zieloną chilli i posiekaną cebulą.
Jogurt połączyć z resztą przypraw i dodać do cebuli z kolendrą i chilli.
Mięso wyrobić dokładnie z przyprawami ugniatając ręką.
Mięso podzielić na porcje i układać wokół bagnecika(patyka) ,delikatnie zaciskając,aby mięso się trzymało.
Kebab skropić olejem i piec na rożnie.

Podawać z cząstkami cytryn i raitą ogórkowa.

7 komentarzy:

  1. Nadziałeś na bagneciki i te kebaby wyglądają tak wojowniczo. Podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WYJĄTKOWE DANIE ORAZ SAM SPOSÓB PODANIA ..!! ZAPRASZAM NA KEBAB OWIJANY BOCZKIEM:POZDRAWIAM:

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kebabiki-na-patyku-owijane-boczkiem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne kebabki, kolendra, imbir, czosnek - muszą dobrze smakować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i aromatyczne mięso!! Ależ by zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygladaja.... mi ostatanio brakuje czasu na gotowanie... praca .praca .praca...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja do jagnięciny nie mam dostępu :-(

    OdpowiedzUsuń