Sheik Kebab.
Składniki.
300 g mięsa
jagnięcego, mielonego
1 cebula mała
1 łyżka świeżej
kolendry
1 chilli
zielone
1 łyżka jogurtu
1 łyżeczka
imbiru świeżego
1 łyżeczka
czosnku zmiażdżonego
1 łyżeczka
kminku
1 łyżeczka
chilli w proszku
1 łyżeczka
garam masala
1/2 łyżeczki
soli
1/2 łyżeczki
ziela ang.mielonego
1 cytryna
Wykonanie.
Posiekaną
kolendrę wymieszać z zieloną chilli i posiekaną cebulą.
Jogurt połączyć
z resztą przypraw i dodać do cebuli z kolendrą i chilli.
Mięso wyrobić
dokładnie z przyprawami ugniatając ręką.
Mięso podzielić
na porcje i układać wokół bagnecika(patyka) ,delikatnie zaciskając,aby mięso
się trzymało.
Kebab skropić
olejem i piec na rożnie.
Podawać z cząstkami cytryn i raitą ogórkowa.
Nadziałeś na bagneciki i te kebaby wyglądają tak wojowniczo. Podobają mi się :)
OdpowiedzUsuńWYJĄTKOWE DANIE ORAZ SAM SPOSÓB PODANIA ..!! ZAPRASZAM NA KEBAB OWIJANY BOCZKIEM:POZDRAWIAM:
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kebabiki-na-patyku-owijane-boczkiem.html
Rewelacyjnie podane!!
OdpowiedzUsuńBardzo ładne kebabki, kolendra, imbir, czosnek - muszą dobrze smakować!
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne mięso!! Ależ by zjadła!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygladaja.... mi ostatanio brakuje czasu na gotowanie... praca .praca .praca...
OdpowiedzUsuńJa do jagnięciny nie mam dostępu :-(
OdpowiedzUsuń