Zucchini
stuffed.
2 cukinie
okrągłe
15 dag
mięso mielone wieprzowe
1 cebula
3 pomidory
suszone
5 dag ser mozzarella
2 ząbki
czosnku
tymianek
zioła
prowansalskie
przyprawa
do potraw Kucharek
pieprz
olej do
smażenia
Wykonanie.
Z cukinii ściąć
kapelusze, wydrążyć środek. Wycięty
miąższ pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i
czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso mielone, przesmażyć.
Doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do potraw. Pod koniec
smażenia dodać pokrojoną cukinię i świeżo zmielony pieprz. Całość poddusić
około 5 minut.
Przestudzić i wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Wydrążone
cukinie, posolić i nałożyć farsz, przykryć czapeczkami, skropić oliwą.
Zapiekać pod grillem 15 minut w temperaturze
190 oC.
Najsmaczniejsza
kiedy owoce osiągną około 8 cm średnicy. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech,stąd nazwa cukinia od włoskiego zucchinia ( mała dynia).
bardzo ładnie i smacznie wygląda, w sam raz dla gości:)
OdpowiedzUsuńw sezonie letnim faszerowana cukinia u mnie również obowiązkowo:) ale mi narobiłeś smaku:D
OdpowiedzUsuńświetne, bardzo lubię nadziewane cukinie dla mnie strzał w dziesiątkę:)
OdpowiedzUsuńSmaczna jest, bez wątpliwości. Ale jak ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjuż nie mogę się doczekać moich cukinii:) chociaż przy tej pogodzie będzie raczej po francusku ze ślimakami:(
OdpowiedzUsuńnarobiłeś mi smaku:)
Jak dostojnie wygląda twoja cukinia. Uwielbiam takie faszerowane, zresztą warzywa to ja jem wszystkie.
OdpowiedzUsuń