Crispy ribs
from the oven.
1 kg żeberek
wieprzowych
1 cebula
1/2 cytryny
4 łyżki oleju
2 łyżki bułki
tartej
2 łyżki miodu
płynnego
4 łyżki keczupu
2 ząbki czosnek
1 łyżeczka
imbiru
1/2 łyżeczki
chilli
1/2 łyżeczki
tymianku
1/2 łyżeczki
rozmarynu
sól, pieprz
Wykonanie.
Czosnek i
cebulę posiekać.
Do miseczki
wlać sok z cytryny dodać miód, keczup ,wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz
posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Umyte, osuszone
żeberka pokroić na kawałki.
Każdy kawałek
posmarować marynatą i wstawić do lodówki przynajmniej na 3h. Ja marynuję całą
noc.
Żeberka ułożyć
na natłuszczonej blaszce i piec pod
grillem 30 min,w temp. 190 stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W
połowie pieczenia można podlać szklanką wody.
Chrupiące
żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą.
Marynata z miodem i ziołami nadaje żeberkom niepowtarzalny smak.
smaki mojego męża:D ale i ja bym nie pogardziła :D pyszności!
OdpowiedzUsuńTo też są moje smaki i Męża, robię bardzo podobnie- są pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Dawno nie jadłam żeberek, obiadek chrupiący, rumiany i pysznie doprawiony
OdpowiedzUsuń