.

czwartek, 3 kwietnia 2014

Tureckie bułeczki z czarnuszką.


Turkish bagels with black cumin.


Te małe kuleczki z serowym farszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze.

Składniki.
Ciasto na 10 kuleczek.
175 g maki
75 g jogurtu
3 łyżki oleju
1 białko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól.

Nadzienie.
100g sera feta
1 łyżka mleka
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka czarnuszki do posypania

Wykonanie.
Jogurt wymieszać z olejem, białkiem i szczyptą soli.
Mąkę z proszkiem połączyć z mieszaniną jogurtową i wyrobić ciasto. Uformować kulki o wielkości         5 cm.
Fetę pokruszyć, dodać mleko, dobrze wymieszać .
Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę sera i dokładnie zalepić. Posmarować żółtkiem, obsypać czarnuszką i upiec na rumiano w temp.180stop.

Smacznego.


11 komentarzy:

  1. Czarnuszkę bardzo lubię- kiedyś dodawałam ją do wszystkiego:) a bułeczki wyglądają pysznie- porywam kilka na śniadanko:)
    Miłego dnia, pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Buenos días, menudos bollitos tan ricos y apetecibles, besos
    Sifis

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze takich nie robiłam, muszę dopisać do listy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłam takie (chyba) świeżo wypiekane w Egipcie. smak był obłędny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super, też się częstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pysznie się prezentują. Grzechem byłoby nie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjne bułki i bardzo apetycznie wyglądają :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam takich bułeczek, ale chętnie zapiszę na liście do ....zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach, żeby to ktoś podał na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszą świetnie smakować :) zapisuję do zrobienia !

    OdpowiedzUsuń