.

środa, 2 kwietnia 2014

Marynowane krewetki na czarnej soczewicy z jogurtem koperkowym.


Marinated shrimp with black lentils.


Składniki.
7 dużych krewetek
150g soczewicy czarnej
1 łyżeczka przyprawy Kucharek
Marynata.
125ml oliwy z oliwek
80ml soku z cytryny
2 łyżki musztardy ziarnistej
2 łyżki miodu
2 łyżki koperku

Sos jogurtowo koperkowy
150g jogurtu gęstego
2 łyżki koperku posiekanego
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka kaparów konserwowych
1 ząbek czosnku zmiażdżony

Wykonanie.
Obrać krewetki zostawiając ogonki i jeżeli chcemy głowy. Delikatnie naciąć grzbiet i usunąć czarną żyłkę zaczynając od głowy.
Składniki marynaty wymieszać i polać nią krewetki. Marynować 1 h,  przewracając od czasu do czasu.
Soczewicę zalać zimną wodą ,dodać przyprawę Kucharek i gotować, aż będzie miękka (15 min), dolewając w trakcie gorącej wody.
Zamarynowane krewetki smażyć na rozgrzanym grillu, lub patelni około 3 min, aż będą  różowe i upieczone w środku.
Składniki sosu wymieszać i podać do soczewicy z krewetkami.

2 komentarze:

  1. na krewetki nie musisz mnie zapraszać:) biorę ten zestaw bez zastanowienia!

    OdpowiedzUsuń