Citrus fish with avocado.
Szybka, aromatyczna
rybka. Do tego również aromatyczna ,pachnąca prażonym kminem sałatka z awokado.
Jeżeli sałatka ma być bardzo pikantna ,zostawiamy pestki chilli.
Składniki:
2 filety z
dorsza
1 łyżeczka
utartej skórki z cytryny
1 łyżka soku z
limety
2 łyżki oliwy z
oliwek
6 pomidorków
koktajlowych
Sałatka.
1 awokado
1 małe świeże
czerwone chilli
1 łyżeczka
kminu rzymskiego
1 cebula
czerwona
1 łyżka soku z
cytryny
1 łyżka oliwy z
oliwek
Wykonanie.
Otrzeć skórki z
pomarańczy i cytryny.
Połączyć z z
sokiem limety, oliwką i pieprzem.
Polać rybę i
marynować 5 - 10minut.
Patelnię
grillową lekko natłuścić i grillować rybę z obu stron, aż się lekko zarumieni,
3 - 5 min.
Pod koniec
grillowania ryby, grillować połówki pomidorków. Posypać pieprzem
Sałatka.
Kmin rzymski
prażyć na suchej patelni, ciągle nią potrząsając, aż uwolni się zapach. Usunąć
pestki z chilli, lub nie, jeżeli sałatka ma być ostra i miąższ drobno posiekać.
Posiekać również cebulę. Awokado pokroić w drobną kostkę.
Połączyć kmin z
awokado, cebulą, chilli, sokiem z cytryny i oliwą.
Rybę podawać z
sałatką i grillowanymi pomidorkami. Smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniaczkami
posypanymi koperkiem.
Sałatkę przyrządzić tuż przed podaniem, żeby awokado nie ściemniało.
super przepis, bo ja ostatnio za rybami nie przepadam, a taka grillowana z nutką cytrusową, to był zjadła :)
OdpowiedzUsuńekstra pomysł na rybkę, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMam na nią ochotę :)
OdpowiedzUsuń