Snack, appetizer, brunch, starter, lunch, entrée.
Ciabatta z oliwkami ,zapiekana z szafranową wątróbką i jabłkiem na roślinnym smalczyku.
Mało kto z nas je w domu lunch ,ale taką pajdę bardzo
chętnie zjadłbym na lunch firmowy w
bistro czy innym gastronomicznym punkcie. Zrobiłem tę pajdę w domu i czekałem z
wielką ciekawością na wynik bo…
Ciabattę , przekrojoną
wzdłuż ,posmarowałem Smakowitą
Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Wątróbki drobiowe przesmażyłem na patelni beztłuszczowej,
zalałem niewielką ilością bulionu z nitkami szafranu i dusiłem do odparowania
płynu. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem .
Plasterki jabłek przesmażyłem lekko na smalczyku i
posypałem majerankiem.
Na pajdzie ciabatty ułożyłem wątróbki na przemian z
jabłkiem i wstawiłem na kilka minut do piekarnika.
Efekt przeszedł
moje oczekiwania.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim
wpływem na smak zapiekanki ,bo rozpuszczony smalczyk nasycił miąższ ciabatty
wspaniałym smakiem i aromatem.
Do tego podsmażone jabłuszka z wątróbką dopełniły szczęścia. Z wielkim smakiem
zjadłem razem z Żoną chrupiącą, ciepłą ,aromatyczną pajdę.
Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita
Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Walentynki już tuż, tuż - 14 lutego.
Serce na dłoni
dla pana –Walentego.
Awokado
przekroić na pół, usunąć pestkę skropić cytryną ,pokroić w plastry i znowu
pokropić cytryną ,by nie ciemniało. Z dwóch plastrów uformować serce i wypełnić je sałatką .Kawałki tuńczyka w
oleju wymieszać z małymi kawałkami awokado, posiekaną cebulką i oliwkami.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Taka pajda na lunch wykonana w domu znalazłaby wielu amatorów. Wygląda bardzo ciekawie, jak zresztą wszystko u Ciebie. Kusisz "smakowitą pajdą", chyba zrobię w domu i spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMojemu Walentemu, takie serce na pewno by się spodobało :)
OdpowiedzUsuńpysznie jak za zawsze:)
OdpowiedzUsuńpysznie przygotowana przekąska:) mnie też smakowita pajda mile zaskoczyła:)
OdpowiedzUsuńAle cudowność!
OdpowiedzUsuńCiekawie się zapowiada i pewnie fajnie smakuje. :)
OdpowiedzUsuń