.

środa, 5 lutego 2014

Krusztadki z pieczarkami.


Kiedy upiekłem paluchy ziołowe  ze smalczykiem  ,to Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wpływem na kruchość i wyrazisty smak wypieku. Postanowiłem tę jej zaletę wykorzystać  dalej i rozwinąć spektrum ,upiekłem wytrawne babeczki  – krusztadki.  Nie rozczarowałem się , krusztadki są kruche , z wyczuwalnym interesującym  ziołowym smakiem ziół ogrodowych ,pyszne ciepłe i zimne.


Ciasto.
6-7 łyżek mąki
8 dag sera twarogowego
4-5 łyżek smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi  Smakowita Pajda
Szczypta proszku do pieczenia i soli

Nadzienie.
10 pieczarek
2łyżki startego sera
1 łyżeczka smalczyku
Sól, pieprz do smaku

Przesianą mąkę posiekać nożem ze smalczykiem z ziołami ogrodowymi, zmielonym twarożkiem i proszkiem do pieczenia ,zagnieść ciasto.
Wyłożyć ciastem małe ,karbowane foremki i upiec w temp.180stop.
Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na smalczyku roślinnym z ziołami ogrodowymi, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dno upieczonych krusztadek nałożyć trochę startego sera, pieczarki i posypać serem .Wstawić  do piekarnika ,do rozpuszczenia sera. Udekorować pietruszką.
Krusztadki z pieczarkami są smacznym dodatkiem do zup ,ale stanowią też atrakcyjną samodzielną przekąskę .Polecam smacznie.

Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



Walentynki już tuż, tuż – 14 lutego.

Czy to się komuś podoba ,czy nie 14  lutego jest obchodzony  na całym świecie jako „Dzień zakochanych”. Nie jest to wymysł współczesny, chociaż marketingowo na pewno. Obecnie ,w moim przekonaniu ten „miłosny dzień” ma szerokie spektrum. Kocham Cię ,kochajmy się ,odnosi się do wszystkich ,których darzymy sympatią ,nie koniecznie wielką miłością.

Włóżmy swojemu dziecku do śniadaniówki jabłuszko walentynkowe, będzie zachwycone i nie głodne. A koleżanka zza biurka też ucieszy się z takiego dowodu sympatii.



10 komentarzy:

  1. U Ciebie jak zawsze świetne pomysły! Takie jabłuszka to strzał w 10:)
    A te kruche babeczki wyglądają pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjnie wyglądają:) śliczne jabłuszko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne babeczki, jabłuszko romantyczne. Fajne pomysły :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od razu widac ze w gotowanie wkladasz serce.. wystarczy spojrzec...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie śliczne i apetyczne te babeczki, jabłuszko też niczego sobie.

    OdpowiedzUsuń
  6. hm, fajny pomysł z tym jabłuszkiem :) Babeczki są super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna i elegancka przystawka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Babeczki wyglądają bardzo smakowicie :) Zjadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe babeczki przygotowałeś. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niedrogie a jakie wykwintne babeczki. To mnie właśnie zachwyca w gotowaniu, że nie trzeba się rujnować, by coś z niczego wyczarować. Pozdrawiam serdecznie.Twoja strona to twórcze bardzo ciekawe miejsce. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń