.

piątek, 28 lutego 2014

Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry.


Meatballs with dried plums.

Składniki:
1,5 kg  kurczak świeży
1 bułka
12 śliwek suszonych
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
2 cebule
1 ząbek czosnku
0,5 l bulion z kurczaka
150 ml śmietana kremówka
1,5 łyżeczki pasta curry
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:
Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać  namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć  1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo na patelni.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać pastę curry, poddusić. Zalać bulionem, włożyć klopsiki  i dodać śmietanę. Na małym ogniu zredukować  do zgęstnienia sosu.


10 komentarzy:

  1. Nadziewałam pulpeciki, klopsiki np. pieczarkami, ale jak widzę ze śliwką to też dobry pomysł a sos curry, pewnie zaostrza smak. Super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców, a z sosem curry to już musi eksplodować smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W Kamerunie nasz kucharz przygotowal kiedys golabki z jajkiem w srodku!
    Bardzo lubie sliwki dodane do potraw... Przepis jest juz moj!
    Serdecznosci
    Judyta

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł, takie mięsne dania lubię:D

    OdpowiedzUsuń
  5. To taka polsko - tajska fuzja :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Siempre sorprendente. Es todo un lujo venir a visitarte. Un saludo

    OdpowiedzUsuń
  7. Schab ze śliwka uwielbiam ! Zaintrygowałeś mnie tym przepisem, bo klopsików ze śliwką nie jadłam. Muszą być wspaniałe :) Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne twoje pulpety. Ze ślikwą prezentują się dostojnie :-)

    OdpowiedzUsuń