Meatballs with dried plums.
Składniki:
1 bułka
12 śliwek suszonych
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
2 cebule
1 ząbek czosnku
0,5 l bulion z kurczaka
150 ml śmietana kremówka
1,5 łyżeczki pasta curry
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać
do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną
w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę
curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze
wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć 1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej
ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo na patelni.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na
oleju, dodać pastę curry, poddusić. Zalać bulionem, włożyć klopsiki i dodać śmietanę. Na małym ogniu
zredukować do zgęstnienia sosu.
Nadziewałam pulpeciki, klopsiki np. pieczarkami, ale jak widzę ze śliwką to też dobry pomysł a sos curry, pewnie zaostrza smak. Super danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie mięsa i owoców, a z sosem curry to już musi eksplodować smakiem:)
OdpowiedzUsuńW Kamerunie nasz kucharz przygotowal kiedys golabki z jajkiem w srodku!
OdpowiedzUsuńBardzo lubie sliwki dodane do potraw... Przepis jest juz moj!
Serdecznosci
Judyta
świetny pomysł, takie mięsne dania lubię:D
OdpowiedzUsuńMega apetyczne;)
OdpowiedzUsuńTo taka polsko - tajska fuzja :-)
OdpowiedzUsuńSiempre sorprendente. Es todo un lujo venir a visitarte. Un saludo
OdpowiedzUsuńSchab ze śliwka uwielbiam ! Zaintrygowałeś mnie tym przepisem, bo klopsików ze śliwką nie jadłam. Muszą być wspaniałe :) Pozdrawiam Chris :)
OdpowiedzUsuńPiękne twoje pulpety. Ze ślikwą prezentują się dostojnie :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!!
OdpowiedzUsuń