.

wtorek, 18 lutego 2014

Makaron w cytrynie i śmietanie.


Pasta in lemon and cream.


Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny.
Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .
 
Składniki.
20 dag makaronu tagiatelle
3 cytryny
80ml śmietanki słodkiej
1 łyżka masła
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżeczka sezamu czarnego

Wykonanie.
Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki.
Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić. Gotować 1 min.
Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać.
P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka.

Awokado z gorgonzolą.


 Takie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu w cytrynie i śmietanie.

Składniki.
1 awokado
40g sera Gorgonzola Dolce
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanych pistacji
pieprz do smaku

Wykonanie.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę ,skropić sokiem z cytryny. Delikatnie wydrążyć miąższ ,najlepiej łyżeczką. Przełożyć do miseczki. skropić cytryną, posypać pieprzem. Dodać pokrojony w kosteczkę ser łagodny gorgonzola. Wszytko delikatnie wymieszać i przełożyć do łupin awokado.
Posypać posiekanymi pistacjami. Dobrze smakuje z grzanką.


14 komentarzy:

  1. Makarony to temat rzeka. Świetnie dobrałeś składniki. Nowy smak :) Trzeba wypróbować. Ten sezam ładnie przełamuje kolor żółci na talerzu :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony :) Jestem wszystkożerna :D No prawie, ale makaron ubóstwiam, przepis porywam bo wygląda apetycznie, a do Ciebie lepiej nie zaglądać przed śniadaniem :) Już zgłodniałam :)Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, bardzo lubię dania z makaronami, ciekawie prezentuje się sezam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, ale z dodatkiem parmezanu nie będzie wegetariańskie (podpuszczka zwierzęca w serze).

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry makaron nigdy nie jest zły!:) mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie rewelacja:) bardzo lubię makarony z sosami, wszystkie:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków:) cudo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurcze zafascynowałeś mnie. Uwielbiam awokado i gorgonzolę, a nigdy ich razem nie łączyłam..muszę wypróbować. No i oczywiście makaron rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
  9. ten makaron to jest coś!

    zapraszam na pieczony jogurt! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też z indykiem poproszę, lubię mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ogladajac posty wstecz , zauwazylam ze ladnie serwujesz swoje dania,,one kusza i zapraszaja.Pozdrawiam .)

    OdpowiedzUsuń
  12. Makaron wygląda niezwykle smakowicie :) a awokado do niego to już poezja!! Zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  13. To się chyba nazywa wyrafinowana prostota :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie tu u Ciebie!! Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń