.

poniedziałek, 17 lutego 2014

Cytrynowe klopsiki z szafranową cukinią.


Lemon  meatballs with saffron zucchini.




Klopsiki-składniki.
 
40dag cielęciny mielonej
1 bułeczka
1/2 szklanki mleka
1 cebula
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka śmietany 18%
1 jajko
1 łyżka skórki cytrynowej
olej do smażenia
sól, pieprz

Wykonanie.

Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki i wyrobić dobrze masę. Doprawić do smaku .Formować klopsiki i usmażyć na rumiano.

Cukinia-składniki.
1 cukinia
8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
15 nitek szafranu
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Wykonanie.

Na rozgrzanej oliwie smażymy cukinię pokrojoną w cienkie plastry ,zmiażdżony czosnek, połówki pomidorków, około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz i szafran rozpuszczony w 1 łyżce gorącej wody. Gotowe.
PS. Pierożki na zdjęciu są kupione gotowe i tylko trzeba je ugotować, ale oczywiście można zrobić je samemu.




8 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają Twoje klopsiki. Ciekawa jestem smaku całej potrawy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zawsze u ciebie, cieknie mi ślinka do ziemi:D akurat mam szafran w domu i zupełną pustkę w głowie, co by tu z niego wyczarować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie jak zwykle; apetycznie, kolorowo i niesamowicie kusząco :) Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ mi narobiłeś smaku na te klopsiki, muszą być pyszne.Tak pięknie podane- po prostu super.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam się głodna kiedy tylko spojrzałam na zdjęcie tego smakowitego dania:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne kotleciki ale na mnie wrażenie zrobiła cukinia - uwielbiam taką smażoną z czosnkiem, tyle że nigdy nie dodawałam szafranu - dziękuję za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń