Lemon meatballs with saffron zucchini.
Klopsiki-składniki.
40dag cielęciny mielonej
1 bułeczka
1/2 szklanki mleka
1 cebula
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka śmietany 18%
1 jajko
1 łyżka skórki cytrynowej
olej do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie.
Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać
pozostałe składniki i wyrobić dobrze masę. Doprawić do smaku .Formować klopsiki
i usmażyć na rumiano.
1 cukinia
8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
15 nitek szafranu
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Wykonanie.
Na rozgrzanej oliwie smażymy cukinię pokrojoną w cienkie plastry
,zmiażdżony czosnek, połówki pomidorków, około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz i
szafran rozpuszczony w 1 łyżce gorącej wody. Gotowe.
PS. Pierożki na zdjęciu są kupione gotowe i tylko trzeba je ugotować, ale
oczywiście można zrobić je samemu.
Bardzo apetycznie wyglądają Twoje klopsiki. Ciekawa jestem smaku całej potrawy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńświetne jak zawsze:)
OdpowiedzUsuńjak zawsze u ciebie, cieknie mi ślinka do ziemi:D akurat mam szafran w domu i zupełną pustkę w głowie, co by tu z niego wyczarować:)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle; apetycznie, kolorowo i niesamowicie kusząco :) Pozdrawiam Chris :)
OdpowiedzUsuńDelicioso, saludos
OdpowiedzUsuńSofía
Ależ mi narobiłeś smaku na te klopsiki, muszą być pyszne.Tak pięknie podane- po prostu super.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Zrobiłam się głodna kiedy tylko spojrzałam na zdjęcie tego smakowitego dania:))
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki ale na mnie wrażenie zrobiła cukinia - uwielbiam taką smażoną z czosnkiem, tyle że nigdy nie dodawałam szafranu - dziękuję za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuń