.

niedziela, 26 stycznia 2014

Wątróbka a'la strogonow.


Liver a' la stroganoff.

Skladniki:

40 dag wątróbka wieprzowa
2 cebule
25 dag pieczarki
3 dag podgrzybki suszone
3 ząbki czosnku
1 cm imbir świeży
1 papryczka czuszka
100 ml bulion z drobiu
1 łyżka koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka musztardy miodowej
100 ml śmietana kremówka 36%
sól, pieprz, majeranek
olej  i masło do smażenia
Wykonanie:

Grzyby suszone namoczyć i zagotować. Pozostawić do wystygnięcia i pokroić w cienkie paski. Wywar  po gotowanych grzybach zachować. Wątróbkę pokroić w paski jak na cienkie frytki.
Cebulę, czosnek, imbir i czuszkę  pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i  pokrojone podgrzybki, podlać wywarem grzybowym i bulionem. Chwilę poddusić, całość zalać śmietaną wymieszaną z koncentratem i musztardą. Zredukować do połowy. Na drugiej patelni przesmażyć krótko przygotowaną wątróbkę, posolić i posypać majerankiem. Połączyć zawartość obu patelni i całość dusić jeszcze 5 minut.


12 komentarzy:

  1. Smakowicie się prezentuje, u mnie na blogu też wątróbka,

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam wątróbkę ale nie w takim wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja za wątróbką nie przepadam, ale moim domownikom na pewno bardzo by posmakowała w takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie też dziś wątróbka na obiad:) smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I appreciate it very much! Congratulations, all so tasty and good!! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię wątróbkę, ale niestety tylko taką dobrze wysmażoną... Propozycja ciekawa, choć nie do końca dla mnie. Ale jak widać wyobraźnia w kuchni jest nieograniczona, ja pewnie bym nie wpadła na taki pomysł przygotowania wątróbki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fanem wątróbki nie jestem. Jeśli już do drobiowa. Ale ten przepis smakowicie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  8. No me gusta mucho el hígado, pero el plato se ve muy apetecible. Un saludo.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczna wersja wątróbki :) Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja baaardzo lubię wątróbkę ostatnio robiłam żydowski kawior

    OdpowiedzUsuń