Liver a' la
stroganoff.
Skladniki:
40 dag wątróbka
wieprzowa
2 cebule
25 dag pieczarki
3 dag podgrzybki
suszone
3 ząbki czosnku
1 cm imbir świeży
1 papryczka czuszka
100 ml bulion z
drobiu
1 łyżka koncentrat
pomidorowy
1 łyżeczka
musztardy miodowej
100 ml śmietana
kremówka 36%
sól, pieprz,
majeranek
olej i masło do smażenia
Wykonanie:
Grzyby suszone
namoczyć i zagotować. Pozostawić do wystygnięcia i pokroić w cienkie paski.
Wywar po gotowanych grzybach zachować.
Wątróbkę pokroić w paski jak na cienkie frytki.
Cebulę, czosnek,
imbir i czuszkę pokroić w drobną kostkę
i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i jeszcze chwilę smażyć. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i pokrojone podgrzybki, podlać wywarem grzybowym
i bulionem. Chwilę poddusić, całość zalać śmietaną wymieszaną z koncentratem i
musztardą. Zredukować do połowy. Na drugiej patelni przesmażyć krótko
przygotowaną wątróbkę, posolić i posypać majerankiem. Połączyć zawartość obu
patelni i całość dusić jeszcze 5 minut.
Smakowicie się prezentuje, u mnie na blogu też wątróbka,
OdpowiedzUsuńJadłam wątróbkę ale nie w takim wydaniu
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńJa za wątróbką nie przepadam, ale moim domownikom na pewno bardzo by posmakowała w takiej wersji:)
OdpowiedzUsuńu mnie też dziś wątróbka na obiad:) smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI appreciate it very much! Congratulations, all so tasty and good!! :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wątróbkę, ale niestety tylko taką dobrze wysmażoną... Propozycja ciekawa, choć nie do końca dla mnie. Ale jak widać wyobraźnia w kuchni jest nieograniczona, ja pewnie bym nie wpadła na taki pomysł przygotowania wątróbki.
OdpowiedzUsuńFanem wątróbki nie jestem. Jeśli już do drobiowa. Ale ten przepis smakowicie wyglada!
OdpowiedzUsuńNo me gusta mucho el hígado, pero el plato se ve muy apetecible. Un saludo.
OdpowiedzUsuńPycha obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna wersja wątróbki :) Pozdrawiam Chris :)
OdpowiedzUsuńJa baaardzo lubię wątróbkę ostatnio robiłam żydowski kawior
OdpowiedzUsuń