Classic pork jelly.
Bardzo lubię klasyczną galaretę wieprzową. Kiedyś nie
wyobrażałem sobie galarety bez wieprzowych nóżek. Teraz robię bez i też jest
dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta.
Składniki:
2 golonki wieprzowe
50 dag karkówki wieprzowej
50 dag szynka wieprzowa
ziele angielskie
liść laurowy
włoszczyzna
sól, pieprz
żelatyna
Wykonanie:
Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć zalać wodą
i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i
pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę, dodać do
przecedzonego wywaru. Gotujemy bez nóżek, trzeba dodać żelatynę. Przeważnie
dodajemy 6 małych łyżeczek na 1 litr. Rozlać do miseczek i poczekać najlepiej
do następnego dnia. Osobiście bardzo lubię taką galaretę z aceto balsamico di
Modena, ale może być cytryna, ocet.
moja mama robiła galaretkę z kurczakiem, no ale musiała żelatyny dodawać osobno.
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie, tylko z nóżkami :D Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńmimo, że nie lubię takich galaretek muszę przyznać, ze wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńpodana bardzo elegancko, na miarę dobrej restauracji :]
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobry pomysł, nie lubię galarety z nóżkami- pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmniammm musze sobie taką zaserwować, bo przeważnie robię drobiową:)
OdpowiedzUsuńWolę drobiowe galaretki, ale twoja wygląda pysznie :-) i super podana
OdpowiedzUsuńYo hago la jalea con los pies de cerdo, pero no necesito ponerle gelatina luego...queda ya gelatinizado. Esto se ve delicioso!!
OdpowiedzUsuńsuper ja właśnie wczoraj ostatnią miseczkę galarety zjadłam, na nóżkach gotowałam, bez żelatyny, pyszna jest w każdej wersji :)
OdpowiedzUsuńzapachnialo polska...:))
OdpowiedzUsuń