.

środa, 29 stycznia 2014

Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek.


Classic pork jelly.

Bardzo lubię klasyczną galaretę wieprzową. Kiedyś nie wyobrażałem sobie galarety bez wieprzowych nóżek. Teraz robię bez i też jest dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta.

Składniki:
2 golonki wieprzowe
50 dag karkówki wieprzowej
50 dag szynka wieprzowa
ziele angielskie
liść laurowy
włoszczyzna
sól, pieprz
żelatyna

Wykonanie:
Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć  zalać wodą  i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę, dodać do przecedzonego wywaru. Gotujemy bez nóżek, trzeba dodać żelatynę. Przeważnie dodajemy 6 małych łyżeczek na 1 litr. Rozlać do miseczek i poczekać najlepiej do następnego dnia. Osobiście bardzo lubię taką galaretę z aceto balsamico di Modena, ale może być cytryna, ocet.



10 komentarzy:

  1. moja mama robiła galaretkę z kurczakiem, no ale musiała żelatyny dodawać osobno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobnie, tylko z nóżkami :D Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mimo, że nie lubię takich galaretek muszę przyznać, ze wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. podana bardzo elegancko, na miarę dobrej restauracji :]

    OdpowiedzUsuń
  5. To bardzo dobry pomysł, nie lubię galarety z nóżkami- pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniammm musze sobie taką zaserwować, bo przeważnie robię drobiową:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wolę drobiowe galaretki, ale twoja wygląda pysznie :-) i super podana

    OdpowiedzUsuń
  8. Yo hago la jalea con los pies de cerdo, pero no necesito ponerle gelatina luego...queda ya gelatinizado. Esto se ve delicioso!!

    OdpowiedzUsuń
  9. super ja właśnie wczoraj ostatnią miseczkę galarety zjadłam, na nóżkach gotowałam, bez żelatyny, pyszna jest w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń