Appetizers carnival.
Karnawał w tym roku jest długi .Zaczął się od Nowego Roku
lub wg innych źródeł 6-go stycznia
,Świętem Trzech Króli ,a zakończy dopiero 4-go marca Środą Popielcową.
Podobnie w Wenecji, wielki bal maskowy na Placu św. Marka ,kończący czas zabaw ma się odbyć 4-go marca.
Natomiast ,największa gala rozpoczynająca karnawał
brazylijski ,odbędzie się w Rio dopiero
28-go lutego.
Nazwa pochodzi od łacińskiego wyrażenia carrus navalis— wóz w kształcie okrętu .Taki
wóz prowadził parady w czasie rzymskich
bachanalii czy greckich Dionizji.
Inna teoria mówi ,że pochodzi od „carn-aval”, co oznacza
mięsożerstwo czyli czas najedzenia się i
pożegnanie mięsa.
U nas karnawał
często nazywano zapustem,a ostatnie trzy dni zapustów to ostatki zwane
też Mięsopustem. Wg Zygmunta Glogera jeden z ambasadorów Solimana II, powróciwszy do Stambułu ,rozpowiadał ,że w pewnej porze chrześcijanie
dostają warjacyj i ,że dopiero jakiś proch sypany im
potem w kościołach na głowy leczy
takową .
Póki co mamy jeszcze sporo czasu
na bale, tańce ,małe i duże biesiady ,przyjacielskie spotkania przy winie.
Jest w czym wybierać i czas zacząć planowanie .Osobiście
wolę małe ,kameralne spotkania towarzyskie i moja dzisiejsza propozycja dotyczy
właśnie takich.
Kolorowe naleśniki. Można je podać wczesnym popołudniem ,jak i
późnym wieczorem. Nie wymagają gorączkowej krzątaniny w kuchni podczas samej
uroczystości.
10 dag mąki
½ szklanki wody
1 łyżeczka kurkumy lub parę nitek szafranu
1 jajko
10dag maki
½ szklanki wody
4 łyżki keczupu
Zielone.
1jajko
1jajko
10 dag mąki
½ szklanki wody
4 łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła
Dodatki.
Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki.
Papryka ,ogórek konserwowy, kukurydza mała konserwowa
Pomidorki koktajlowe ,ser żółty ,oliwki ,kiełki ,szynka
konserwowa ,salami,
ryba wędzona itp.
Wykonanie.
Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować w osobnej
miseczce.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać
łyżką małe porcje ciasta. Smażyć naleśniczki z obu stron ,nie przypiekając. Z
podanych składników wychodzi 4-5 naleśniczków ,czyli razem około 12-15 sztuk.
Odłożyć na talerz, a kiedy ostygną nakładać na środek wybrane przez nas składniki
,tworząc ciekawą kompozycję smakową i wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć
wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku.
Naleśnikowe przekąski możemy pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach czy
kostkach chleba. Można też kilka wbić w arbuza albo w małą główkę kapusty. Aby
nasza konstrukcja była stabilna ścinamy
spód arbuza, czy kapusty.
Zdj zbiorcze na
chlebie….
Życzę wspaniałych inspiracji i szampańskiej zabawy przy naleśnikowych kompozycjach.
jakie fajne!
OdpowiedzUsuńNo Ty to masz pomysły! Przy Tobie to największy niejadek by się złamał i zaczął pałaszować te pyszności z apetytem:)
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł na efektowne przekąski! :)
OdpowiedzUsuńbombowe, kolorowe przekąski:) takie smakołyki umilą każdą imprezę!
OdpowiedzUsuńJak zwykle zaskakujesz:)
OdpowiedzUsuńfantastycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuń