.

środa, 25 grudnia 2013

Tort marcepanowy z mango.


Tort marcepanowy z mango.

Oryginalne połączenie mango, marcepanu, wina i żurawiny oczaruje nie tylko smakoszy egzotycznych słodkości.
Składniki.

140g marcepanu
6 jajek
230g cukru
70g kakao
Masa śmietanowa z mango.

200g zmiksowanego mango
100g cukru pudru
1 limonka - sok
1 laska wanilii
6 łyżeczek żelatyny
25 ml rumu brązowego
500ml śmietany 36%

Polewa winna z żurawiną.

250ml wina na grzańca
1 laska wanilii
60g cukru
1 anyż gwiazdkowy
1 laska cynamonu
100g żurawiny suszonej
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:

Marcepan zmiksować z żółtkami na pulchną masę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać do masy marcepanowej na przemian z kakao, ucierając. Ciasto podzielić na trzy części i upiec 3 placki, każdy na osobnym pergaminie, średnica 26cm. Piec 15 min w temp.180stop. Wystudzić i usunąć papier.

Masa.

Miąższ z mango zmiksować i wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i ziarenkami wanilii.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z 2 łyżkami musu z mango, a następnie z resztą musu i rumem. Połączyć z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając.
Placki marcepanowe przełożyć masą z mango. Chłodzić w lodówce.

Polewa z wina i żurawiny.

Wino zagotować z cukrem, wanilią, anyżem , cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić. Polać wierzch tortu i odstawić do skrzepnięcia.
Dekoracja dowolna. Ja rozpuszczoną czekoladę wylałem na szklaną tacę w nieregularne figury i po stężeniu zwijałem łopatką i okleiłem bok tortu.
Każde ciasto ładnie ozdobione i pachnące korzennymi przyprawami na pewno podkreśli radosny nastrój tych wyjątkowych świąt.


6 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam takiego tortu, ale jestem bardzo ciekawa smaku:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. życzę Błogosławieństwa Bożego
    zdrowia ,wewnętrznego spokoju,miłości życzliwości ludzkiej
    oraz wiele radości z rodzinnych spotkań przy świątecznym stole
    Oby radość i pokój, które niesie ze sobą Boże Narodzenie
    Trwały jak najdłużej a Nowy Rok 2014 był czasem spełnienia
    nadziei planów i zamierzeń
    Z pozdrowieniami świątecznymi.Mariola Ps torcik rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham smak marcepanu :) ! I jeszcze mango, wino i żurawina ! Wow !

    OdpowiedzUsuń
  4. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  5. Marcepan, mango ale ten torcik musi być pyszny. I skrzat na środku jest boski twojej produkcji. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalne i ciekawe połączenie smaków, ciekawa jestem tego cuda :)
    Skrzat zachwycający :)

    OdpowiedzUsuń