Tapas - niewielka przekąska.
Według Wikipedi pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc
wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed
muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami .
Osobiście uwielbiam tapas, które są nie tylko małą przekąską, ale
jednocześnie stylem życia, sposobem by przy stole spędzić czas nie tylko
jedząc, ale i poznając problemy innych, dzieląc się plotkami z
sąsiedztwa.
Tapas to rytuał składający się z sherry ( Jerez ) i
podawanych do niej wybornych przekąsek małych lub większych, które mogą być
daniem głównym.
Tapas w najprostszej wersji można skomponować niewielkim
wysiłkiem w domu, z tego, co akurat mamy w lodówce. W oka mgnieniu małe
talerzyki, tacki i miseczki zapełniają się cieniutkimi plasterkami
szynki serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno
przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w
kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa.
Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony
cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą.
Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z
białego pieczywa, kromce wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na
ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem.
Hiszpanie zawsze znajdują czas na para pikar – czyli coś do
przekąszenia, w barach jesteśmy witani przez camarero szerokim
uśmiechem.
Na pożegnanie zawsze usłyszymy hasta la vista – do zobaczenia.
Bary tapas w Hiszpanii oferują niezliczoną ilość tych
przepysznych specjałów, że wybór staje się prawdziwą udręką. Zgodnie z tradycją
tapas podaje się z fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub
widelczykami.
Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko
majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki
rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko
i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos w 2 centymetrowe plastry. Spiąć
wykałaczką. Równie dobrze smakuje z łososiem.
Również suszona śliwka owinięta bekonem i upieczona na grillu jest
doskonałym przykładem gorącego tapas.
Szczęśliwego Nowego Roku
2014
I miałabym dylemat - czy dla wina , czy dla Twoich wspaniałych przekąsek usiadłabym do takiego półmiska :):):)
OdpowiedzUsuńW Nowym Roku duuuuużo szczęścia i pomyślności wszelakiej Ci życzę.
Niech Ci się darzy !
Różnorodność Twoich tapas jest świetna. Doskonały pomysł na sylwestrowe menu na domowej imprezie. Christopher, życzę Tobie na Nowy Rok radości i spełnienia marzeń. Szczęśliwego Nowego Roku!
OdpowiedzUsuńTapas ostatnio poznałam w MasterChef, cudowne przekąski ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przekąski i na pewno przygotuję coś na dzisiejszy wieczór, dla mnie i moich bliskich:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego 2014 Roku! niech będzie pełen radości, zdrowia i inspiracji :)
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego dla Ciebie i Twoich bliskich :*
Chris, cuda, jak zwykle u Ciebie i przez to nie wiem czego Ci życzyć. Wiem, by Twoja kreatywność nigdy się nie wypaliła, byś ciągle nas zaskakiwał nowymi i jeszcze wspanialszymi przepisami, by Nowy Rok był da Ciebie i Twoich bliskich bardzo łaskawy, czyli Szczęśliwego Nowego Roku :*
OdpowiedzUsuńPięknie podane i choć za oliwkami nie przepadam, chętnie skosztowałabym Twoje dania:)
OdpowiedzUsuńNa Nowy Rok życzę Ci pomyślności, potęgi radości, siły młodości, samych spokojnych, pogodnych dni i mnóstwa cudownych i wzniosłych chwil.
Pozdrawiam cieplutko:)
Przekąski Krzysiu wspaniałe jak wszystko na Twoim blogu.Życzę Ci dobrego, spokojnego przyszłego roku , dalszej kreatywności w kuchni, chociaż Ci jej nie brakuje i w ogóle Szczęśliwego Nowego Roku- pozdrawiam serdecznie jeszcze w starym roku!!!
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku 2014
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego na Nowy Rok :)
OdpowiedzUsuńWszystkie piekne , chcialoby sie spróbować każdej, ale dobrze że nie można :) dosyć tego podjadania :)
OdpowiedzUsuńSzczęsliwego Nowego Roku!
fantastyczne imprezowe przekąski:) sama robiłam podobne tortillki właśnie z łososiem:) pycha!
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)
Zawsze jak goszczę na Twoim blogu nie mogę oderwać oczu od Twoich potraw i tak samo jest tym razem, jestem pod ogromnym wrażeniem:) Widać, ze kochasz to co robisz:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! i jeszcze więcej cudownych dań:)
OdpowiedzUsuńQue maravilla de tapas!! Te han quedado estupendas y muy apetecibles! Feliz año 2014!!
OdpowiedzUsuńŻe też mnie nie było na sylwestrze u ciebie. Cuda zrobiłeś. Jem oczami :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to przygotowałeś. Chętnie bym sobie taką tacę zażyczyła. :)
OdpowiedzUsuń