.

wtorek, 31 grudnia 2013

Sylwestrowe przekąski - Tapas.


Tapas - niewielka przekąska.

Według Wikipedi pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami .

Osobiście uwielbiam tapas, które są nie tylko małą przekąską, ale jednocześnie stylem życia, sposobem by przy stole spędzić czas nie tylko jedząc, ale i  poznając problemy innych, dzieląc się plotkami z sąsiedztwa.

 Tapas  to rytuał składający się z  sherry ( Jerez ) i podawanych do niej wybornych przekąsek małych lub większych, które mogą być daniem głównym.

 Tapas w najprostszej wersji można skomponować niewielkim wysiłkiem  w domu, z tego, co akurat mamy w lodówce. W oka mgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki  zapełniają się cieniutkimi plasterkami szynki  serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa.

Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki  i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce  wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem.

Hiszpanie zawsze znajdują czas na para pikar – czyli coś do przekąszenia,  w barach jesteśmy witani przez camarero  szerokim uśmiechem.

Na pożegnanie zawsze usłyszymy hasta la vista – do zobaczenia.

 Bary tapas w Hiszpanii  oferują niezliczoną ilość tych przepysznych specjałów, że wybór staje się prawdziwą udręką. Zgodnie z tradycją tapas podaje się z  fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami.

Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos w 2 centymetrowe plastry. Spiąć wykałaczką. Równie dobrze smakuje z łososiem.

Również suszona śliwka owinięta bekonem i upieczona na grillu jest doskonałym przykładem gorącego tapas.

Szczęśliwego Nowego Roku 
2014



16 komentarzy:

  1. I miałabym dylemat - czy dla wina , czy dla Twoich wspaniałych przekąsek usiadłabym do takiego półmiska :):):)

    W Nowym Roku duuuuużo szczęścia i pomyślności wszelakiej Ci życzę.
    Niech Ci się darzy !

    OdpowiedzUsuń
  2. Różnorodność Twoich tapas jest świetna. Doskonały pomysł na sylwestrowe menu na domowej imprezie. Christopher, życzę Tobie na Nowy Rok radości i spełnienia marzeń. Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tapas ostatnio poznałam w MasterChef, cudowne przekąski ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie przekąski i na pewno przygotuję coś na dzisiejszy wieczór, dla mnie i moich bliskich:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczęśliwego Nowego 2014 Roku! niech będzie pełen radości, zdrowia i inspiracji :)
    wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twoich bliskich :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Chris, cuda, jak zwykle u Ciebie i przez to nie wiem czego Ci życzyć. Wiem, by Twoja kreatywność nigdy się nie wypaliła, byś ciągle nas zaskakiwał nowymi i jeszcze wspanialszymi przepisami, by Nowy Rok był da Ciebie i Twoich bliskich bardzo łaskawy, czyli Szczęśliwego Nowego Roku :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podane i choć za oliwkami nie przepadam, chętnie skosztowałabym Twoje dania:)
    Na Nowy Rok życzę Ci pomyślności, potęgi radości, siły młodości, samych spokojnych, pogodnych dni i mnóstwa cudownych i wzniosłych chwil.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przekąski Krzysiu wspaniałe jak wszystko na Twoim blogu.Życzę Ci dobrego, spokojnego przyszłego roku , dalszej kreatywności w kuchni, chociaż Ci jej nie brakuje i w ogóle Szczęśliwego Nowego Roku- pozdrawiam serdecznie jeszcze w starym roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystkiego dobrego na Nowy Rok :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkie piekne , chcialoby sie spróbować każdej, ale dobrze że nie można :) dosyć tego podjadania :)
    Szczęsliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  11. fantastyczne imprezowe przekąski:) sama robiłam podobne tortillki właśnie z łososiem:) pycha!
    Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze jak goszczę na Twoim blogu nie mogę oderwać oczu od Twoich potraw i tak samo jest tym razem, jestem pod ogromnym wrażeniem:) Widać, ze kochasz to co robisz:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! i jeszcze więcej cudownych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Que maravilla de tapas!! Te han quedado estupendas y muy apetecibles! Feliz año 2014!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Że też mnie nie było na sylwestrze u ciebie. Cuda zrobiłeś. Jem oczami :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie to przygotowałeś. Chętnie bym sobie taką tacę zażyczyła. :)

    OdpowiedzUsuń