.

czwartek, 19 grudnia 2013

Rozmarynowy łosoś z cieciorką.

Łosoś z rozmarynem.


Składniki:

250g łososia świeżego
2 gałązki rozmarynu świeżego
2 pomidory średnie
1 małe chilli czerwone
1 czerwona cebula mała
2 ząbki czosnku
30 ml wina białego
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka oregano 
1 łyżka natki pietruszki
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekane chilli, cebulę i zmiażdżony czosnek, mieszać, aż wszystko zmięknie .Dodać pomidory ,wlać wino i wszystko gotować ,aż sos będzie rozgotowany i gęsty. Następnie dodać opłukaną ciecierzycę, posiekane oregano, pietruszkę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Łososia pokroić na małe prostokąty ,nabić na gałązki rozmarynu i upiec na lekko naoliwionej patelni grillowej.
Podawać z ciecierzycą i ósemkami cytryny..



7 komentarzy:

  1. Pyszne i eleganckie danie akurat na świąteczny stół.
    Ja również Tobie życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować upiec w ten sposób łososia, bo w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, a zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny zdrowy obiad, cieciorkę uwielbiam łososia mniej ale z dodatkami tak pięknie podany do schrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja dzis robiłam na szybko samą cieciorkę z ziołami, ale z takim łososiem to nie pogardziłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pięknie podana rybka. Masz dar Krzysiu, może się urodziłeś 7-go dnia miesiąca?
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. dodatek z cieciorki mnie zachwycił:)

    OdpowiedzUsuń