.

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Karp w galarecie klarowanej.


Karp w galarecie - klarowanie galarety.


Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich ten egzemplarz.
Składniki.
1,5 kg karp królewski

Wywar.

1,5 l wody
20dag włoszczyzna
2 listki laurowe
5 ziaren pieprzu

Galareta.

3/4 l wywaru rybnego
1 dag żelatyny
1 łyżka octu
 2 białka

Przygotować filety. Każdy porcjować w poprzek na kawałki 3-4 cm. Z głowy karpia, włoszczyzny ,przypraw, wody ugotować wywar, pod koniec osolić.
Do ciepłego, przecedzonego wywaru włożyć porcje ryby i gotować na maleńkim ogniu przynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku.
Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia.
Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną ,a ja lubię z sosem tatarskim.


Przypominam klarowanie galarety do ryb:

 Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny. Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą kleistość do ścięcia i wytworzenia swojej galarety. Uważam jednak, że dodanie 1 łyżeczki  żelatyny w smaku karpiowi nie zaszkodzi, a mamy pewność, że na stole rybka nam nie odpłynie.

Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów.
Teraz klarowanie wywaru.
Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu.
Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka. Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana.Chwilę odczekać.
Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość powoli przecedzić używając chochelki do zupy. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar.

Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę  bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też!



16 komentarzy:

  1. Witaj Christopher. Twój karp w galarecie jest zrobiony po mistrzowsku :) Jak wszystko co robisz. Pięknie i smacznie. Pozdrawiam Cię serdecznie, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Krzysiu, niech najbliższe Święta Bożego Narodzenia i Wigilijny wieczór, upłyną CI w szczęściu i radości przy kolędach i zapachu świerkowej choinki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko bardzo dziękuję za świąteczne życzenia.

      Usuń
  3. Pięknie ten karp wygląda:) Dziękuję za życzenia świąteczne, życzę wzajemnie udanych i smacznych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie zrobiony karp, mistrzostwo w twoim wykonaniu. Każdy detal dopracowany, dekoracje piękne. Tobie również chcę złożyć życzenia z okazji Świąt. Niech to będzie dla ciebie czas odpoczynku, radości. Życzę ci przed wszystkim zdrowia, bogatego gwiazdora chociaż nie to jest najważniejsze. I przyjemności blogowania nie tylko od święta. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za życzenia i miłe słowa.Pozdrawiam Christopher

      Usuń
  5. Wszystkiego, co najlepsze i pysznego jedzonka życzy świątecznie Marzynia!

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda, nigdy nie jadłam karpia w galarecie, bo u nas jakoś się go nie jada, ale postaw jeden talerz więcej, będzie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis na klarowaną galaretę wykorzystam, ale jeszcze nie teraz.
    Raz do roku będzie u nas taki karp jak zawsze w zawiesistej, mocnej trochę ciemnej galarecie. PYCHA!!
    przepis przeszło 100 letni rodzinny z historią:)
    A korzystając z okazji życzę Ci aby atmosfera Świąt wypełnia ciepłem wszystkie mroźne dni, a blask gwiazdek niech nam przypomina, że czasem wystarczy wypowiedzieć życzenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.Żeby z tymi życzeniami było tak prosto.Pozdrawiam Christopher

      Usuń
  8. Christopher, to co robisz jest naprawdę rewelacyjne i czuje się rękę Mistrza, dziękuję za pięknew życzenia. Tobie również życzę Radosnych Świąt Bożego Narodzenia i samych życzliwych ludzi wokoło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia i miłe słowa.Pozdrawiam Christopher

      Usuń

  9. Panie Krzysztofie - jest Pan mistrzem kulinarnym.
    Gratuluję i podziwiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń