.

sobota, 7 grudnia 2013

Buraki przepisy na dwie sałatki.


Fenkuł z buraczkiem i......


Składniki.

1 fenkuł (koper włoski)
1 burak pieczony
8 plasterków chorizo
1 duża garść szpinaku
1 łyżeczka orzeszków pinii
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Upieczonego buraka kroimy ,NIE DO SAMEGO DOŁU, na 8 części.
Fenkuł kroimy z góry na dół ,w paski.
Na talerzu kładziemy garść szpinaku, bez łodyżek, na środku układamy burak, a w nim paski fenkułu. Całość skrapiamy oliwką. Wokół układamy plasterki chorizo i posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii.
Doznania smakowe anyżowego fenkułu z resztą składników są interesujące.






                                              Pieczone, ziołowe buraczki w sałatce.





Składniki.

2 buraki
6 rzodkiewek
50g serka koziego
26 szt liści szpinaku
2 łyżki orzeszków pinii 
zioła różne np. tymianek, estragon itp.
Aceto balsamiko w sprayu
Buraki dokładnie umyć, ściąć czubek, skropić oliwą, posolić i obłożyć ziołami. Zawinąć w folię i piec w temp.200stop 1 godzinę.
Orzeszki pinii uprażyć. Od listków szpinaku odciąć łodyżki, umyć.
Rzodkiewki pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa ułożyć na talerzu, łyżeczką nałożyć ser kozi, posypać całość orzeszkami i skropić octem balsamicznym.
Zapewniam, że ziołowe buraczki w takim towarzystwie smakują doskonale, zresztą samotne również.


13 komentarzy:

  1. Ja widzę u Ciebie nie tylko bardzo ładnie na półmisach, ale jeszcze zdrowo. Bardzo smaczne takie sałatki. Chętnie zjadłabym po trochu z każdej. Interesujące składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę o ten drugi zestaw:) lubię wszystkie składniki to sałatka na bank by mi zasmakowała.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone buraki bardziej przypadły mi do gustu, ale propozycje bardzo smakowite :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne sałatki:) pięknie wyglądają aż szkoda ruszać takiej kompozycji:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie podane, ale to ręka kucharza więc się nie dziwię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ładnie podane, smaczne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie też przerabiam pieczone buraki. Są o wiele smaczniejsze od gotowanych. Sałatka pyszności, kolorowo jak lubię ha ha, pięknie podane jak zawsze u ciebie :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha, ja ostatnio przepadam za buraczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. smacznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:) ja ostatnio kupuję gotowane buraczki na parze (lenistwo), bo tak długo sie czeka na miękkie buraczki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jesteś kulinarnym czarodziejem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie podane. Buraczki to warzywo, które uwielbiam. Fajnie, że jesteś. Masz takie super pomysły, a te dekoracje....
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Muy buena ensalada Christopher, original y sabrosa.

    OdpowiedzUsuń